*약국 점자의 빛으로 읽어내다 [ KLab Architecture ] Placebo Pharmacy

약국을 휘감아 올라가는
점자에 어떤 내용이 적혀 있을까요?
사람의 건강을 기원하는 내용?
약을 많이 사라는 선전의 내용?
건축가는 약복용에 대한 주의사항을 하얀색
판넬위에 타공하여 이곳이 약국 임을 암시적으로
전달하고 있다.
또한 이 유공을 통하여 실내로 들어오는 빛은
새로운 빛의 소리도 내부에
어룩어룩 펼쳐 진다.
내외부를 통하여 울려퍼지는 빛의 소리는
건축가가 말하는 것처럼 플레시보 효과를
가지는 새로운 공간으로 탄생한다.
 우리는 흔히 무언가를 알리기 위해
사인(간판)이라는 것을 단다.
우리나라의 간판은 지금 당장 창문을
열고 보면 알수 있듯이 가지 각색으로 저질스러운
문화의 요소가 되어 버렸다.
지금 프로젝트처럼 사인은 굳이 눈에 띠는
노랑색, 빨강색으로 하지 않아도
전달하고자 하는 디자인을 충실히 한다면
답은 있다. 그것은 바로 진실한 메타포를 담고 있는 것이다.
진실한 메타포가 플레시보 효과를 낳은 걸까?

KLab Architecture has recently completed this amazing project called Placebo Pharmacy.

Architect’s Description : The design process for this large (600m2) supra-local pharmacy forced us to shift our viewpoint and come up with a virtual building—a placebo pharmacy. The octagonal shape of the existing structure was re-formed into a cylinder in order to create a spiral which seeks to converse with the rapid motion on Vouliagmenis Avenue, the urban artery on which the building stands. The panels of the façade are perforated using Braille, which both alludes to the system’s use on pharmaceutical packaging and boosts visibility by allowing the light to find its way into the interior. The new facade also protects the interior while acting as a lure for passers-by. Inside, the product display mirrors the circular frontage, while a ramp up to the upper level extends the dynamism of the exterior spiral into the interior space.


The pharmacy is arranged in plan in a radial pattern with the main cashiers desk acting as the focal point. The product displays fan out from this focal point giving the cashier the ability to view the whole pharmacy from this central area. The drug dispensary, preparation areas and toilets are also arranged off this radial pattern. This pattern gives a natural flow to the space and allows light deep into the center of the plan at all times throughout the day.


The Pharmacy is arranged over two floors, the ground floor being the primary shop space with the upper mezzanine floor consisting of ancillary office space used as a temporary surgery for visiting health professionals.



from  chictip
Designed by CMSFactory.NET