*소호 하우스 [ OUVI + A-ASTERISK ] y house

소호 오피스와 주거의 결합은
어쩌면 우리에게 당연한 결과 일 수도 있다.
앨빈토플러의 말처럼 각각 개인이 생산자와 소비자가
동시에 되는 '프로슈머'의 시대에 우리는 살고 있다.
이러한 패러다임의 변화는 우리 생활의 패턴을
변화시키며, 집단적이며 획일화 되어 있던 공간을
바꾸고 있다. 여기 와이 하우스와 같이
작은 소호 오피스와 주거의 결합은 그런 측면에서
보면 주거와 작업장의 결합으로
또다른 패턴을 암시하고 있는 것 같기도 하다.
요새 붐처럼 일어나고 있는 땅콩집을 하나의
붐으로만 생각하지 말고 시대변화의
중요한 기점으로 인식하는 자세가 필요하다.

저펜 모던의 특징 답게 미니멀하게 디자인된
인테리어는 거주자의 다양성과 쾌적성을 보장해 줄 수 있도록
디자인 되었다.

reviewed by SJ

tokyo-based architects OUVI has worked together with shanghai-based practice A-ASTERISK to complete 'y-house', a private residence and hair salon in tokyo, japan. considering the client's current and future lifestyle, the renovation project enables the house to evolve with the domestic trajectory of the couple as well as maximize the small space for a fully-functioning beauty salon.


before the redesign, the house divided the internal programs in a linear fashion with areas being defined by a regular wall partition and door. the space lacked any circulation space nor a sense of openness. to remedy this, the renovation inserted angled walls that cut the layout into new proportions, lending more flexibility to both the residence and hair salon.
the slanted lines strategically limits views between the two areas while limiting the need for a door. careful selection of materials and surface finishes - exposed concrete on the salon side and hardwood flooring for the dwelling - further defines the different functions of the space.



the redesign also took into consideration the clients' future retirement and aimed to maintain a flexible house to meet their needs. sliding wall partitions ensure no major reconstruction in the future when they wish to no longer operate the salon.


project info:

principal use: house and hair salon
site area: 39.74 m2
constructed area: 30.23 m2
construction: jun koumuten

from  designboom
Designed by CMSFactory.NET