*갤러리 하우스 [ Atelier Liu Yuyang Architects ] No. 18 Guan Shu Yuan Hutong

개인 건축주의 소장품을 위한 전시장 및 개인 수장고에 주거는 하나의 옵션일 뿐이다. 베이징에 위치한 오래된 주거를 리노베이션한 이번 프로젝트는 기존 공간을 최대한 유지하며 최소한의 개입으로 현대생활 공간 및 건축주의 예술 장식품을 위한 공간을 마련한다. '포켓 하우스'는 아늑한 중정을 기점으로 평행하게 배치되는 진열장 -기존 주거의 목재를 이용, 시공간을 같이 한다.-과 중정을 바라보는 스틸 윈도우로 연속된 공간의 시퀀스를 연출한다. 이렇게 건축, 공간 속에 가두어진 시간은 예술품과 함께 발효되어 고즈넉한 향기를 풍긴다.

reviewed by SJ,오사



The project calls for the renovation of a small courtyard house in Guan Shu Yuan Hutong, Beijing, which is located between the famed Yonghe Tibetan Temple and the historical Im- perial Academy.




Architects: Atelier Liu Yuyang Architects
Location: , , China
Area: 160.0 sqm
Year: 2010
Photographs: Jeremy San
Design Team: Liu Yuyang, Hsu Chien-ho, Zhao Gang, Liang Xing
Lighting Design: UnoLai Design

The client is an art collector from Shanghai, whose wish is to reinvent this “pocket-house” into a gallery with a “Shanghai ambiance” for his ceramic art works.

Design starts with two parallel aspects: On the one hand, to infill a series of copper-plated steel display windows and veneered wood dis- play shelves within the original wooden frames of the house, thus creating an integrated con- trast of tradition and modernity.

On the other hand, to recreate a courtyard reminiscent of the Jiangnan (south of Yangzi) regionalist expres- sion and articulation.















from  archdaily


이 장소를 Daum지도에서 확인해보세요.
아시아 중국 | 북경
도움말 Daum 지도
Designed by CMSFactory.NET