*어셔 콘서트 홀 리노베이션 [ LDN ] contrasts new + old elements in edinburgh usher hall extension

신,구의 구분은 중요하지 않다. 단지 기존의 장소성과 현재의 패러다임이 공존하는, 시간과 공간을 감히 계산하지 못하는 -합성되어- 멋진 공간만이 존재 할 뿐이다. 스코틀랜드 에딩버그 서측, 로샨로드 위치한 어셔홀 증측 프로젝트는 이전 프로그램의 승계 -1914년 건립된 이후로 부터 지역주민들의 다목적 이벤트 장소로 사용- 새로운 도시문화의 확충, 두가지 목적을 위해 진행된다. 시의회로 부터 의로 받은 건축가, LDN는 이러한 숙제를 거리로 비상하는 날개와 같은 3층 높이의 파사드로 해결한다. 퍼포밍 아트를 위한 기능공간 확보 및 실용적 단점 극복을 위해 각 레벨공간과 연계되는 포디움과 각 레벨로 부터 요구하는 필요시설을 각층마다 확보한다. 완성된 내부 공간은 극적인 두개의 시대가 만나는 장이자, 지역주민들을 위한 공용공간으로 드라마를 연출한다.

reviewed by SJ,오사


‘usher hall’ is a concert venue situated on lothian road in the west end of edinburgh, scotland. it has hosted multiple events since its construction in 1914 and can hold approximately 2,200 people. for these reasons, historic scotland has registered the site with category an A-listed building status. LDN architects was commissioned by the city council to propose an extension that would resolve the practical shortcomings of this icon for the performing arts.





the designers explain their approach: ‘in true beaux arts tradition, geometry defines the extent of the work – a podium providing level access to all entrances, and a three-storey expansion accommodating the required additional space. the old and new doors acknowledge each other as belonging to the same institution but the new entrance, carefully angled to be visible without being obtrusive, does not detract from the significance of the three main doors.’


the contrasting relationship between these two eras is further exhibited by windows in the new wing on grindlay street that display not only the public space within, but also the stone architecture of the central elements of the existing façade. the resulting composition ensures that there is no confusion between old and new, revealing the strengths of the original aesthetic.

speirs + major were in charge of re-lighting the building. one of the challenges was finding a solution to illuminate the spiral stairwell that links the hall with its contemporary extension. they developed the idea of a chandelier – a single shaft of light that forms the central axis of the circulation. the 13.8 m. installation uses lengths of fluorescent tubes encased within double acrylic cylinders, the inner layer is frosted to soften the vibrance, while the outer layer is etched with a ringed pattern that catches the beams.











from  designboom



이 장소를 Daum지도에서 확인해보세요.
유럽 | 영국
도움말 Daum 지도
Designed by CMSFactory.NET