*자연속으로, 까사 [ EDAA ] casa meztitla with pivoting glass walls


자연과 가까워 지기. 더 많이 비우고, 더 많이 열어서, 외부 자연환경을 내부로 담기. 자연재료의 사용은 물론, 적극적인 건축으로 자연과 동화 됩니다.

casa meztitla is a holiday/retirement home nestled in a national park under the constant gaze of the tepozteco mountain south of mexico city. the site, picked by the architects themselves, estrategias para el desarrollo de arqitectura or EDAA, was the impetus for every aspect of the design, from the layout to the aesthetic and overall functionality. a central grass courtyard, the only portion of introduced landscaping in the project, serves as the centerpiece for the home which wraps around three sides offering natural light and air to every room. the layout contains four major areas which make up the program: the social areas, the service wing, the private bedrooms, and the second-story studio. the design aims to directly connect the inhabitant with the exterior from every room in the house without needing to access any other spaces along the way.




architecture: edaa, www.edaa.mx, facebook: edaa mx
architect (partner) in charge: luis arturo garcía
design team: juan hernández, jahir villanueva, antonio rivas, ana fernanda rodríguez, diego ruiz velazco
construction team: hans álvarez, yolibel allende
photography: yoshihiro koitani, kuu studio
status: constructed
typology: single house
completion date: 2014
constructed area: 4,300 sqf (400 m2)
location: tepoztlán, méxico

the living, dining and kitchen areas occupy a glass enclosed hall that connects the service and bedroom wings. open on both ends to the exterior, the interior side faces the central courtyard while the other enjoys endless forest views. most notable about this area are the massive pivoting glass doors that swing open to expose the interior. a compromise between designer and client, the doors offer the openness desired by the architect while maintaining the sense of security required by the client. framing the doors, exterior walls of volcanic rock relate to the rugged rocky terrain that surround the construct. the service wing along the east side of the courtyard contains laundry facilities, mechanical equipment, and half-bathroom. along the opposite side of the courtyard, the bedrooms are accessed independent of the social area through private enclosed patios. two bedrooms and two guest rooms enjoy the protection of more opaque walls still maintaining the direct contact with the exterior through operable windows and entry patios. above the bedrooms, the studio is flanked by glass partitions on either side that enjoy more distant views of the landscape.
















from designboom

이 장소를 Daum지도에서 확인해보세요.
아메리카 | 멕시코
도움말 Daum 지도
Designed by CMSFactory.NET