*콘크리트블록, 중국 뱀부 팩토리 [ trace architecture office ] concrete factory for bamboo rafts in china

최소한의 건축. 건축의 범위는 최소화 하되, 공간의 깊이와 유효성은 최대한 한다. 중국 전원마을에 위치한 대나무 가공공장은 이러한 법칙을 따른다. 지역지형 및 기후에 순응하는 단층규모는 길쭉한 L자 형태의 오픈플랜으로 구성된다. 대나무 밴딩작업을 위한 6개의 화로가 준비된 작업장 이외에 창고, 휴게공간 그리고 서비스공간이 함께 배치된다. 일반 콘크리트 블록과 사각형태로 개방된 사각 블록이 자연스레 입면을 디자인하며, 북측 천창을 통해 자연채광을 확보한다.

trace architecture office (TAO) has designed a raft factory located atop a plateau in a rural chinese village. situated in the province of fujian, the building serves as a manufacturing and storage facility for bamboo rafts, which are used by tourists on the nearby rivers. each winter 22,000 bamboo stems are harvested which, following a storage period, are used to manufacture 1,800 rafts each year.


title: wuyishan bamboo raft factory
client: wuyishan tourism development incorporated company
location: xingcun town, wuyishan mountain, fujian, china
program: workshop, storage, office, dormitory
architect: hua li / TAO (trace architecture office)
design team: hua li, elisabet aguilar palau, zhang jie, laijing zhu, lai erxun, martino aviles, jiang nan, shi weiwen, lianjunqin
site area: 14,629 sqm
total floor area: 16,000 sqm (workshop 1,519 sqm office, and dormitory 1,059 sqm)
materials: in-situ concrete, hollow concrete blocks, cement tile, bamboo and wood
photography: su shengliang

trace architecture office has laid out the complex in response to programmatic, topographical, and climatic demands. spanning 14 meters, the open-plan L-shaped workshop accommodates six fire areas for the bending of bamboo and the assembling of rafts. natural illumination enters through oblique north-facing skylights. aside from manufacturing areas, the workshop houses storage, restrooms, courtyards, and other service functions.

an additional building adopts a veranda layout, with offices occupying the ground floor and a dormitory and cafeteria found at the level above. bamboo stalks are applied across the upper storey, forming shading louvers that also provide well-ventilated insulation. the scheme has been built primarily using in-situ concrete, with hollow concrete blocks for the exterior wall system, cement tiles for the roof, and bamboo and wood for the sunshading, doors, windows, and handrails.


from designboom


이 장소를 Daum지도에서 확인해보세요.
아시아 | 중국
도움말 Daum 지도
Designed by CMSFactory.NET