*베이징 노후주택리모델링, 데이케어/주민센터-[ ZAO,standardarchitecture ] Micro-Yuan’er

Cha’er Hutong(차의 후퉁)이란 붐비는 천안문 광장 주변 동네 다실라(Dashilar) 구역에 위치한 조용한 곳으로, 예전엔 12가구 이상이 거주했었으나 지난 50여년의 시간이 지난 후 각 가구는 정원에 부속채의 부엌을 작게 지었다. 일명 '애드온(add-on )'이라는 부속 구조에서 건축가들은 구조물을 제거하는 대신 격식에 얽매이지 않는 부속채를 재탄생하고 재 사용하기로 했다. 이러한 과정에서 세월에 혜택을 받은 오래되었지만 주요한 층으로 부속채 구조를 재구성하였고 그렇게 하여 후통 내 근대적인 베이징의 생활을 누릴 수 있게 하였다.

Cha’er Hutong (“hutong of tea”) is a quiet spot among the busy Dashilar area, situated one kilometre from Tiananmen Square in the city centre.

No.8 Cha’er Hutong is a typical Da-Za-Yuan (“big-messy-courtyard”) once occupied by over a dozen families. Over the past five decades each family built a small add-on kitchen in the courtyard. These add-on structures form a special density that is usually considered as urban scrap and almost all of them have been automatically wiped out with the renovation practices of the past years.


Micro-Yuan’er, Cha’er Hutong #8, Dashilar, Beijing, China

Program: art gallery and children’s library

Architect: ZAO/standardarchitecture

Client: Dashilar & Liulichang Culture Development Ltd.

Project Architect: Zhang Ke, Zhang Mingming, Fang Shujun

Design Team: Zhang Ke, Zhang Mingming, Fang Shujun,Ao Ikegami, Huang Tanyu

Sponsor: Camerich

Site Area: 350 sqm

Building Area: 6 sqm (art space), 9 sqm (library)

Completion: 2015

In this project the architects tried to redesign, renovate and re-use the informal add-on structures instead of eliminating them. In doing so, they intend to recognize the add-on structures as an important historical layer and as a critical embodiment of Beijing’s contemporary civil life in hutongs that has so often been overlooked.

In symbiosis with the families who still live in the courtyard, a nine-square-metre children’s library built of concrete mixed with Chinese ink was inserted underneath the pitched roof of an existing building. Under a big ash tree, one of the former kitchens was redesigned into a six-square-metre mini art space made from traditional bluish grey brick. On its exterior, a trail of brick stairs leads up to the roof, where one may delve into the branches and foliage of the ash tree. With the small-scale intervention in the Cha’er Hutong courtyard, the architects try to strengthen bonds between communities, as well as to enrich the hutong life of local residents. A child may stop by after school, pick out a favourite book, and read in his little niche before getting picked up by the parents. Or the kids may climb up onto the roof, sit in the shade, and engage in a cosy conversation with the elderly in a familiar but new space.



from domusweb / akdn

이 장소를 Daum지도에서 확인해보세요.
아시아 | 중국
도움말 Daum 지도
Designed by CMSFactory.NET