*세토섬의 절벽 위 아파트 [ Mount Fuji Architects Studio ] Seto

선박회사는 아름답고 고요한 세토 섬 절벽 위에 주택을 지었다. 이번 프로젝트는 37가구가 편안한 삶을 누릴 수 있도록 주택을 제공하는 동시에 현지 산업 도시에 새로운 활력을 불러 일으키는 역할을 하도록 기대되었다.

비록 이 도시가 가파른 언덕배기에 위치해 있고, 언덕 꼭데기에는 숲이 그 아래에는 바다가 있는 한마디로 평평한 지대가 부족하다는 난점을 가졌지만 경사지형이라는 것을 장점으로 받아들여 건축적으로 공공 시설 공간을 창조해 내도록 노력했다.

그리하여 3층 구조로 절벽에 반 이상 걸쳐있는 형태가 되었는데, 루프탑에서는 세토섬의 절경을 바ㅏ볼 수 있게 하였고, 층계를 통해 북쪽 도로에서도 바로 접근할 수 있으며 루프탑 프라자로써 공공에게 개방된 형태로 구성하였다.

A shipbuilder’s company housing on a cliff that views beautiful and calm Seto Inland Sea, where small islands float.

This project is expected to revitalize a local industrial city while serving as comfortable accommodations for 37 families. On the roof that extends from ground level uphill, the rooftop plaza, a rare public space in the hilly town spreads.
The town is poising on steep hill. On the hilltop are village forests, downhill, is ocean. Lack of flatland deprived the residents of enough public space to gather and hold events. Taking advantage of slope topography, we tried to create a public space architecturally.
What we planned was three-layered structure for habitation half overhanging a cliff. The rooftop with a superb view of Seto Inland Sea has direct access from the north road via the grand stair, and is made open to the public as a rooftop plaza. Under the overhang is another public space with a close atmosphere that covers people from rain.


Technical explanation

Foundation piles had to get enough distance from the cliff edge in order to create a large public space on the roof without stressing weak cliffs. So we adopted cantilever erection method. The adaptation was enabled by “continuous structural walls” that function as 3-story-high beams, and “prestressed concrete (PC) cables” that run in them curved, tensed according to the stress.

Efficiency of a method to put PC cable in the curved line has already been confirmed theoretically. However the method hasn’t virtually been applied even in the world due to the difficulty in practice. Means, this was the leading-edge technical trial. With this technical breakthrough, I’m sure this new rational structure would be a common one.
Let me add as aside that the tower residence part with a splendid view serves as a counter weight to stabilize the balance-shaped cantilever building volume.



from divisare

Designed by CMSFactory.NET