*연극적 메타포로 변신한 스페인 고택-[ RCR ARQUITECTES ] ENTREMUROS HOUSE

연극적 메타포로 변신한 주택

RCR Arquitectes는 스페인 지로나에 있는 오래된 건물을 현대적인 주택으로 변형시키고 Casa Entremuros라는 이름을 붙였다. 리노베이션 작업 시 유일한 제약은 거리와 주변 벽이 내려다 보이는 입구를 유지하는 일이었는데, 여기에서 자유로운 상상력을 과시해 아주 근사한 결과를 내보였다.

연극적 메타포라는 개념에 의거, 약쪽에 나열되어 있는 두개의 복도는 다양한 층과 높이로 구분된 중앙의 거대한 공간을 둘러싸고 있어 이는 마치 무대와 같다. 분할되어 있는 내부 공간에서 일어나는 작은 장면들은 서로 연결되어 있는 것처럼 보이고 서로가 간과될 수 없도록 만들어진 듯하다.

Transforming a house into a theatrical metaphore

When RCR Arquitectes was asked to transform a historical building in Girona, Spain, into a modern house now called Casa Entremuros, their only constraint was to keep the entrance overlooking the street and the perimeter walls. They were then free to let their imagination run wild. And needless to say, they went fairly far.


The conception of the Casa Entremuros is groundbreaking. It relies on a theatrical metaphor. Two corridors on the sides surround an immense central space divided into different levels and heights. This is the stage. It’s facing a huge glass wall, meaning that this main volume is visible from the garden. From the outside, the house looks like an amphitheater with the garden as spectator seating. The little scenes of life that take place within the divided interior spaces seem interconnected, and yet, privacy is still an option thanks to clever organization. Everything has been made so that the various areas cannot directly overlook one another.


On the side of the “stage”, the two corridors are delimited by steel slats. Vertical lines accentuate the vast space left by the central volume. Following the bending roof, the slats lead us toward the gigantic glass wall, thus creating an amazing feeling that the metaphor has taken a turn. Roles have been reversed: the spectacle becomes what’s outside as seen through this immense window, and the people inside become spectators.


The Casa Entremuros is a beautiful testimony of modern architecture. The minimalism of its shapes and the materials used highlight the massive volume and the original organization of the living space.


LOCATION:SPAIN - OLOT

DESIGNER:RCR ARQUITECTES

PROJECT YEAR:2014

PHOTOS BY HISAO SUZUKI, EUGENI PONS


from projects.archiexpo

저작자 표시 비영리 변경 금지
신고
Designed by CMSFactory.NET