*전통적 헛간 모양의 집-Dekleva Gregorič Arhitekti builds wooden house with chimney-shaped skylight

슬로베니아 전통 목조 헛간을 개조한 이 집은 지붕의 꼭대기를 따라 굴뚝 모양을 내 연속적 채광창을 구성하였다. 유채화 낙엽송으로 만든 나무판자로 디자인 된 이 곳은 현지에 흔한 목조 헛관과 유사점을 많이 가지고 있고 전톡적인 슬로베니아 오두막집에서 영감을 얻었다.

In a play on Slovenia's traditional wooden barns, Dekleva Gregorič Arhitekti has extruded the shape of a chimney along the top of this house to create a continuous skylight.

Ljubljana studio Dekleva Gregorič Arhitekti designed the 830-square-metre Chimney House for a couple living in the Slovenian town Logatec.

Clad in oiled larch panels, the gabled residence bears many similarities to local wooden barns. But the volume that pops up and runs along the ridge of the roof offers a distinguishing shape, that is also intended to reference the neighbouring 16th-century church.

"The new, distinctive volumetric identity moves deliberately away from its vernacular neighbour and curiously associates with the nearby 16th-century church creating a dialogue between the two," said the studio, whose other projects include a take on a traditional Slovenian cottage.


The architects created the shape by extending the chimney from the stove at the centre of the residence along the top. It is fitted with a long window at the top, which brings natural light into the living spaces and offers a dramatic view of the sky.

"The ridge of the roof is pushed apart creating a continuous skylight running throughout the house's linear volume and providing top light for all the crucial spaces," they continued.

Inside, the chimney of the wooden stove is encased by a wide volume clad in blackened metal that forms the dominating feature of the open-plan kitchen and dining room.

This black volume, which extends into the rear space, also houses the bathroom. It acts as a partition between two sets of staircases – one leads to master bedroom on the upper level, while the other to a second bedroom in the basement.

Windows in a variety sizes are cut into the thick walls, creating wide ledges for storage and seating nooks for observing the views.

All the walls and floors of the residence are lined with oiled oak, while the pitched ceiling is covered in board-marked reinforced concrete from which black pendants hang down.


from dezeen

이 장소를 Daum지도에서 확인해보세요.
유럽 | 슬로베니아
도움말 Daum 지도
Designed by CMSFactory.NET