*멕시코 국립문화오디토리움 프로젝트-[ Isaac Broid + Productora ] cultural platform in Cuernavaca

Teopanzolco의 고고학 지역에 위치한 국립문화강당 프로젝트는 기본적으로 고고학적 유적지와의 관계를 강화하고 주요한 공공공간을 창출하는 데 그 기본전략을 두었다. 강당은 건물의 공공프로그램이 이러지는 삼각형 건물과 다목적 블랙 박스 극장을 포함해, 서비스 및 운영구역을 더한 두가지 요소의 플랫폼으로 구성되었다.

The project for the new State Cultural Auditorium is located on a site opposite the archeological zone of Teopanzolco, a situation that proposes two fundamental strategies: on the one hand to enhance the relationship with the archeological site and on the other to generate a significant public space. The Auditorium is organized around two elements, a triangular building that contains the building’s public programs and the platform surrounding it that contains the service and operation zones, including a multipurpose black box theater.


Project: Teopanzolco State Cultural Auditorium 

Location: Cuernavaca, Mexico

Program: cultural centre 

Architect: Isaac Broid + Productora 

Design team:Carlos Bedoya, Víctor Jaime, Wonne Ickx, Abel Perles 

Collaborators: Gerardo Galicia, Pamela Martinez, Josue Palma, Alonso Sanchez, Rosalía Yuste, Antonio Espinoza, Diego Velazquez, Gerardo Aguilar, Jesús Minor, Juan Pablo Perez, Oswaldo Delgadillo, Mariana Toro, Valeria Alvarado, Eitan Vazquez 

Structural engineering: Colinas del Buen 

Technical engineering: Taller M2 

Theatre consultant: Alejandro Luna e Itzel Alba 

Acoustic consultant: Cristian Ezcurdia and ARUP 

Lighting Design: Luz y Forma 

Bioclimatic consultant:Bioarquitectura 

Area: 7,000 sqm 

Completion: 2017

The horizontal platform surrounding the triangular building serves as a viewing area for the archeological zone and towards the city. This grand plinth contains a series of patios, one of which, facing the secondary entrance to the auditorium, has been sunk into the ground to create a small open-air theater space. This platform generates a variety of exterior spaces and resolves the secondary access to the interior of the auditorium or to the platform itself, while incorporating the existing large trees.


Meanwhile, the main triangular-shaped roof comprises a large stepped ramp that emerges from the intersection with the horizontal platform that surrounds it and substantially reduces the physical presence and visual impact of the new building, as well as converting the roof itself into an additional open-air auditorium, which has the archeological site as a backdrop. Both platforms descend in opposite directions and create a visual interplay of inclined planes that can be appreciated from different points of the building.


from domusweb

Designed by CMSFactory.NET