*자연을 닮아가다 [ JAMIE FOBERT ARCHITECTS ] TATE ST IVES

Our newly revealed extension to Tate St Ives includes a large contemporary gallery, education spaces, transition spaces and offices.


Situated on a sensitive site in this small, historic town on the beautiful Cornish coast, the new building is sunk deep into the cliffs, yet it benefits from strong, coastal natural light from above thanks to the insertion of rooflights. The exterior responds to the vernacular architecture of St Ives and the natural forms of the coastline; the generous space and light within belies the discretion of the building’s external form. The new gallery is a single, column free, 500m2 volume with the ability to be configured into multiple arrangements of six smaller galleries as required.


The new gallery is equal in size to all five galleries of the original building. The single volume is neutral in detail, allowing for the varied practices of contemporary art. The constraint of the architectural language relaxed when we turned to the roof construction. From the beginning, we were concerned to make a space which answered the needs of Tate but also felt grounded in its rural, coastal setting. The fishing lofts adopted by the St Ives artists in the 1940s were rough constructions in stone with exposed timber joists for their ceilings. These have been adapted into concrete beams to span the 16.5m width of the gallery. Above these sit six large light chambers diffusing the beautiful light of St Ives which brought the artists here a century ago. The entire roof construction is in in-situ cast concrete, continuing the rough no-nonsense sensibility of St Ives.


Our architectural approach treats the roof as a continuation of the landscape of the Cornish coast. We have introduced a series of public, landscaped spaces, with a gentle set of stairs weaving between the elevated volumes of the light chambers, meeting an existing path which leads to the sea.


from divisare

Designed by CMSFactory.NET