*브라질 상파울로 현대적 미술관 개설-[ Andrade Morettin Arquitetos ] Moreira Salles Institute

상파울로 IMS에 새로운 박물관이 창설된다. 현대 도시에서 예술과 문화 관련 행사를 홍보할 뿐만 아니라 도시 공간에 흥미와 활력을 불어넣는 역할을 담당하게 될 이번 박물관 개설 프로젝트는 도시와 자유로우면서도 직접적인 관계를 맺고 동시에 조용하면서도 호의적인 내부 환경을 제공하는, 일반인의 접근이 용이한 박물관을 건설하고자 한다. 이 곳은 매우 특별한 빛과 질, 그리고 시간의 인지를 필요로하는 공간이자 캐릭터의 박물관으로서, 이곳을 방문하는 관객들에게 독특하고 개인적인 경험을 제공하게 될 것이다.

 

Project for a Museum on Paulista Avenue- the new IMS of São Paulo.

The creation of a new museum is always an extraordinary event. It is fundamental the role they play in contemporary cities, not only for promoting events related to art and culture, but especially for bringing interest and vitality to urban spaces.


It is in this context that the new IMS headquarters will emerge. An institution already consolidated and of marked presence in the Brazilian cultural scene. Owning a precious collection and with extensive experience in the promotion of exhibitions and cultural events, IMS does not have an exhibition space in São Paulo today that is consistent with its possibilities. The new headquarters will supply the concrete need for more space, but it will be much more than that: it is born, above all, the desire to create a place that represents the values and the spirit of the institution. The museum emerges from the inside out and for this reason the new headquarters must be thought in the same way, having as main motivation to be a programmatic and symbolic platform for the IMS.


Architects: Andrade Morettin Arquitetos

Location: Av. Paulista, 2424 - Bela Vista, São Paulo - SP, 01310-300, Brazil

Contest Team: Beatriz Moretti, Carlos Eduardo Miller, Fábio Ucella, Flora Fujii, Gabriel Sepe, Guido Otero, Júlio Beraldo, Lauro Rocha, Ricardo Gusmão, Valeria Mónigo

Project Team: Adriane De Luca (coord.), Raphael Souza (coord.), Carlos Eduardo Miller, Eduardo Miller, Felipe Fuchs, Fernanda Carlovich, Fernanda Mangini, Gabriel Sepe, Jaqueline Lessa, Melissa Kawahara, Tina Niessner. Intern: Daniel Zahoul

Area: 8662.0 sqm

Project Year: 2017

Photograph: Nelson Kon, Courtesy of Andrade Morettin Arquitetos

Manufacturers: Otis, Eleve

That way, we imagine an accessible museum, anchored in the present, that has a free and direct relationship with the city and, at the same time, offers a calm and welcoming internal environment; a museum capable of balancing the vibration of the sidewalks with the nature and scale of museum spaces; a space that demands a very particular quality of light and perception of time; Finally, a museum of an outstanding character, that provides a unique and personal experience for those who visit it.


In order for the proposed building to meet these qualities, we proceed to the analysis and interpretation of two fundamental parameters for the design of the project: the program and the urban context. What was of interest here, beyond the complex functional requirements presented, was to determine the articulations and qualities desired for the museum's internal spaces, as well as to define what kind of relationship was intended to be established between the new building and the city.

The Program

From the analysis of the program we elaborate a quantification of the necessary areas and a grouping of the spaces according to their nature, creating a gradient that goes from the most open and permeable to the most restricted and controlled. This diagram represents the intention to reinforce the connections and continuities between the programs open to the public and to preserve the privacy and control of the administrative and service programs. As a result of this reasoning, we must distribute separate circulations to the public, for administrative and areas for loading and services.

From this analysis, we also concluded that the spaces should be generous, especially in the exhibition areas, given the role of protagonist that will have within the scheme of the new museum. They must also be flexible and have the controlled environment, with the ideal conditions to accommodate the collection and the different modalities of exposure.


With the objective of creating a significant group of programs, we gathered the auditorium, classrooms, multimedia space and library into a single, integrated body, forming the Institute's new Media Library. This set creates an important counterpoint for the exhibition rooms, able to balance the attention within the museum. So, part of the library can work as a convivial space for those who attend classrooms, as these, when integrated, become a small suspended auditorium that relates simultaneously to the library and the foyer. It was also our goal, to bring the various forms of expression and media in a more fluid and continuous space, without losing the necessary restraints for the proper functioning of each space.

The Design Approach

The solution was to transfer the ground floor of the museum - its main articulating element - from the base to the center of the building, fifteen meters above the level of Paulista Avenue, creating a totally new and open relationship between the museum, the city and its inhabitants. With this displacement, we leave a claustrophobic and restricted condition imposed by the boundaries of the lot, to conquer the view of the city, at the same time we create the possibility of a new articulation of the internal spaces of the museum.

This operation has the effect of releasing the level of Paulista Avenue for it to work, together with the first underground, as a distribution platform of the different circulations that feed the building. Conceived as a large urban hall, the level of Paulista Avenue becomes extension of the sidewalk, leading the visitor through escalators and elevators to the heart of the building. It is there that is also the museum's restaurant, fully open to the public, reinforcing the multiple character of the avenue.


In this transfer, which refers to the familiar movements of subway stations, there is a first transition from the scale of the city to the scale of the museum. Along the way, the sounds and the agitation coming from the street fade, the intensity and nature of the light change, until you reach the raised ground floor, facing the city, which opens in a totally renewed perspective. Released from a closer and direct confrontation with the street, it was possible to create a vibrant and energetic space, but adjusted to the intensity and the environment desired for the museum. The scale and the time have changed. We are inside the new IMS.

from archdaily

Designed by CMSFactory.NET