*삼각형의 빅토리아풍 주택-[Victorian house in Hackney]

기존 레이아웃에는 1층에 비해 부피가 큰 외부 계단을 이용하여야만 접근이 가능한 삼각형의 정원이 포함되어 있었다. 이 곳을 디자인의 가장 중요한 요소로 판단한 건축가는 정원의 극대화를 위해 원래 주택 뒤쪽으로 연장부를 억지로 연결하는 대신, 개방된 목재구조를 공간 중심으로 자연스럽게 지르는 방식으로 표현하면서도 독립성을 유지하였다. 유리 채광창 아래의 벽은 노출된 노란 스톡 벽돌로 이루어졌고, 삼각형의 모든 표면은 고퀄리티의 자작나무 합판으로 덮었다.

 

London-based practice Yellow Cloud Studio has designed a triangular-planned glass and plywood extension for a Victorian house in Hackney that makes a virtue of its awkward space.


The existing layout included a north-facing, triangular garden that was slightly higher than the lower-ground floor and accessed via a bulky external staircase from the ground floor.

Practice co-founder Eleni Soussoni said this proved to be the studio's biggest challenge, as well as a crucial element for the design process.


The external staircase was demolished and the practice dug down so the 25-square-metre extension is level with the lower-ground floor.

It takes up the majority of the existing garden space, however, the design and use of materials creates the perception that the space is semi outdoors.


Instead of squeezing the extension up against the back of the original house to maximise the garden, an open-sided timber structure sits proudly across the centre of the space, appearing almost freestanding.

It is attached to the house by a thick strip of glazing, which floods the structure and rear rooms of the house with natural light. The extension continues with a wedge-shaped glass skylight and glass door that opens onto a small patio with built-in seating.

"The project's choice of materials is very particular and every decision was made based on the form and concept of the design," explained Soussoni.

"The complexity of the structure had to be balanced with a minimalism of materiality – plywood, timber deck and glass."

Every surface of the Triangle, as it became known, is clad in a high-quality birch plywood. These surfaces needed to be meticulously cut to maintain even gaps and continuity to the connection lines.

In the areas beneath the glass skylights, the walls are made of exposed, yellow stock bricks in reference to the Victorian character of the original house.

The flooring in these areas is a dark-stained decking that continues out onto the patio area, reinforcing the interplay of interior and exterior areas.

"The triangle is treated as a clean, separate volume, not having its materiality repeating in any other part of the project," said Soussoni.


from dezeen

Designed by CMSFactory.NET