*1960년대 캘리포니아 주택 개조-[ Michael Hennessey ] Eichler house in San Francisco

Michael Hennessey 건축회사는, 미국 모더니즘 주택의 아버지라 불리는 Joseph Eichler가 지은 1960년대의 캘리포니아 주택을 리노베이션했다. 일반적으로 그가 지은 중산층을 위한 1만채의 주택이 지닌 특징은 근대 건축물의 전형적인 예-빔구조, 개방형 평면도, 유리벅-를 보여주고 있다.
이 Eichler 특유의 주택 특징을 거스르지 않고, 여기에 현대적인 균형을 더해 개조하기로 한 건축회사는 2명의 어린이와 부부가 거주하는 주택을 만들기 위해 건물 내부를 재배치하여 1층엔 오픈플랜 거실, 주방, 식당을 만들었다.
포스트와 빔은 짙은 회색으로 채색하며 목조 천장은 뚜렷한 색조 대비를 통해 공간감각을 높였다. 여기에 야외 데크를 향해 열리는 슬라이딩 유리도어는 항상 많은 일광을 실내로 끌어들이고 있다.

 

Architecture firm Michael Hennessey has refreshed a 1960s house in California built by Joseph Eichler, the father of America's modernist housing subdivisions.


The two-storey residence was built in San Francisco's Diamond Heights neighbourhood in 1965. It is one of over 10,000 dwellings for the middle class that post-war real-estate developer Eichler completed between 1949 and 1966.


Commonly called Eichlers, the mid-century residences are recognised as examples of modernist architecture and feature post-and-beam structures, open-floor plans and glass walls.


According to local practice Michael Hennessy Architecture, many have received renovations that disregard its original details. The studio's Diamond Heights Renovation aims to remedy one of these "overly-aggressive" overhauls.

"We decided to strike a balance between the positive, inherent qualities of an Eichler structure with modern improvements that enhance rather than compete with the existing building," said the studio.

Completed for a couple with two children, the renovation involved rearranging the interiors of the 2,210-square-foot (205-square-metre) property to create an open-plan living, kitchen and dining room on the first floor.


Architect: Michael Hennessey, Michael Hennessey Architecture

Contractor: Brendan Waters, Brendan Waters Construction

Structural engineer: Bill Lynch, Berkeley Structural Design

Title 24 consultant: Hayley A Dodd, EnergySoft

In the family room, all of the later additions were stripped out to reveal the original structure, and tongue-and-groove ceiling boards.

The post and beams are painted dark grey, while the wooden ceiling is a contrasting paler hue, which the studio says helps make the space feel higher.

Plenty of daylight is brought in through a new set of sliding glass doors that open onto an outdoor deck. The frames of the windows are painted to match the colour of the structural elements.


A stone-veneer fireplace added in the 1980s was stripped out and replaced with concrete blockwork. Flanking the fireplace are mahogany slip-matched, wood-veneer panels, which would have been found in typical Eichler homes.

Shelving fills the back wall of the lounge, which is furnished with mid-century-style chairs, including a rocking seat, and a metal standing lamp that arcs from the corner.

A mix of wooden and white cabinetry with concrete countertops is built in the kitchen. The dining table runs from the central wooden island, and is lit by three pendant lights hanging above. The table can be extended to accommodate more guests on chairs in hues of grey, blue and white.

A study also occupies this floor, while the two children's bedrooms and the master bedroom are placed on the ground floor. On this level, bathrooms are fitted with built-in mahogany and white cabinetry, as well as wooden shelving to match.


from dezeen

Designed by CMSFactory.NET