*독일 만하임의 박물관-[ gmp Architekten ] Kunsthalle Mannheim Building

독일 민하임에는 일명 '빌링(billing: 청구서)'라는 별명을 지닌 기존의 아르누보(Art Nouveau) 건물과 연결시켜 새로운 박물관이 건설되었는데, 이는 '도시 속 도시'의 개념으로 설계되었다. 전반적으로 단순한 구조 속에서 개별 큐브들이 각기 전시공간과 기능을 지원하는 공간을 제공하는 '영감을 불러일으키는 구조' 속에 배열되었다.
'광장들의 도시'라는 직선적이고 규칙적인 구조를 모방한 박물관에서 방문객들은 그 의도와 견해를 쉽게 이해할 수 있다. 동시에 전시회의 모든 상황들이 새로운 인상을 전달한다.

 

The new museum building at Friedrichsplatz in Mannheim links up with the existing Art Nouveau building, the so-called “Billing” building, and has been designed as a “city in the city.” Within a simple overall structure, individual cubes have been arranged in an inspiring composition to provide exhibition space and rooms for supporting functions. They enclose a central atrium and are linked via galleries, terraces, and bridges. In analogy to the elements that make up urban environments—buildings, blocks, streets, and squares—varied circular routes are created for the visitors through closed and open spaces with changing vistas and outlooks.


Nevertheless, visitors find it easy to get their bearings in the museum, which replicates the straightforward, ordered structure of the “city of squares” that is Mannheim. At the same time, every situation along the route of the exhibitions offers new impressions—just as in cities no place is like another owing to the diversity of the architecture, changes in the building lines, and recesses, squares, and open spaces. As had already been envisaged at the time of the foundation of the Kunsthalle a hundred years ago, it is given a prestigious elevation towards the park at Friedrichsplatz. From there, visitors enter the central atrium via the new main entrance.


Architects: gmp Architekten

Location: Mannheim, Germany

Design: Meinhard von Gerkan, Nikolaus Goetze with Volkmar Sievers

Area: 17366.0 m2

Project Year: 2017

Photographs: Hans-Georg EschMarcus BredtKunsthalle Mannheim / Lukac Diehl

The atrium is the point of orientation and also the starting point for the circular tours through the exhibition areas on three levels, two of which are connected with the Art Nouveau build- ing via the historic Athene tract and from there with the open-air sculptures garden. The exhibition concept consists of large spaces with light ceilings, which can be used in various different ways, and two cubes with side lighting. On the third floor, a roof terrace has been integrated into the circular tour, from where visitors can enjoy the panoramic view of Friedrichsplatz with the distinctive water tower. This space concept results in the museum and city spaces being functionally and visually interwoven, ensuring that the art radiates out into the city through the architecture and also that the city flows virtually without barriers into the rooms of the new buildings.


The facades are cloaked with a transparent metal mesh with a bronze-colored coating that defines the external shape of the building and creates a respectful dialogue with the sandstone colour of the neighbouring buildings. Varying degrees of transparency are achieved with different mesh widths. Thus, the integrity of the overall building shape is preserved so that the individual volumes can be seen in their graded differences from close up or further away, by day and by night. Just as the urban structure of a city provides the ordering context in which each individual building expresses itself, the “city of art” concept creates an architectural framework which gives rise to an identity and, at the same time, provides maximum flexibility for the curator.

from archdaily

Designed by CMSFactory.NET