*스페인 2동 건물의 휴양리조트-[a holiday resort in Mallorca, Spain]

스페인 말로카 Can Picafort 해변가에 위치한 휴양리조트는 두 개의 건물로 이루어져 있는데 바다가 내려다 보이는 베란다가 있는 2층 건물과, 뒤쪽에 나무가 늘어선 거리를 마주보고 있는 3층 건물로 구성되어 있다. 전망을 극대화하고 개방형 생활 공간을 제공하기 위해 계단을 통해 접근할 수 있고 인테리어는 완전히 재배열되었다. 천연 점토색상의 세라믹타일과 벽돌이 건물 전체에 사용되어 테라코타 색조로 색상팔레트를 독점했다. 이 때문에 건물 전체가 하나의 기발한 장인의 수공예품처럼 보인다.

 

Located by the seafront in Can Picafort, a holiday resort in Mallorca, Spain, this recent renovation by local practice TEd’A Arquitectes has transformed a nondescript residential building into tourist apartments that combine a minimal aesthetic with an artisanal sensibility and a penchant for ceramic handiwork.


The modest construction consists of two separate volumes, a two-storey building with a porch overlooking the seafront and a three-storey building facing a tree-lined street on the back with a narrow light-well in between. In order to maximize the views and provide open-plan living spaces, the interiors have been completely rearranged with the access stairs and all the amenities pushed to the two sides that adjoin the neighbouring buildings. The spaces that are thus created in between the thick party walls, which conceal the kitchens, bathrooms and closets, feature windows on both the front and the back-facing facades, allowing for more daylight as well as cross-ventilation.


A variety of ceramic tiles and bricks in their natural clay colouration has been used throughout the apartments and monopolize their colour palette with terracotta hues. Monochromatic, unglazed tiles cover the floors in lighter and darker muted tones whereas glossier glazed tiles playfully mark the concrete columns. On the walls, larger sized geometric patterned bricks  provide subtle decoration in the otherwise unadorned rooms whereas narrower wall tiles arranged vertically differentiate the bathrooms and kitchens. The earthy palette of the clay elements is harmoniously complemented by the natural shades of the wooden doors, window frames and furniture while the grittiness of the exposed concrete posts and beams give the overall impression of an artisan's abode.


Similarly to the interiors, clay bricks and tiles have been selectively featured in a variety of arrangements on the balconies and terraces providing earthy accents and geometric highlights to the plain building exterior of whitewashed walls and exposed concrete. Coupled with the brick-up balcony doors and the steel rebar used to form canopies and balustrades, the entire building looks like the handiwork of some whimsical craftsman in awe of the Mediterranean sun.


from yatzer

Designed by CMSFactory.NET