*스포츠 센터 [ MCEA | Arquitectura ] Es Puig D'En Valls Sports Center

The project of the EsPuig d'en Valls Sports Center was conceived in two distinct phases; the first of these consisted of the covering of the two existing outdoor courts; the second was the design and execution of the enclosure of its perimeter.


When, during the execution of the first phase, we receive the brief for the design of the enclosure, our main aim was to achieve an element of fusion between the interior and its broader setting, so as not to lose the essence of this outdoor space for the practice of sport, which had been used as such by teams from EsPuig d'en Valls for years.


Architects: MCEA | Arquitectura

Location: Santa Eulària des Riu, Balearic Islands, Spain

Architect in Charge: MCEA | Arquitectura

Area: 2309.38 m2

Project year: 2017

Photographs: David Frutos

Manufacturers: Gerflor, Malpesa

Indeed, it was during the implementation of the first phase that we discovered the intensity of the shades of colour that the sun projected onto the building from first light (due to the absence of obstacles to the east) until dusk. For this reason, the introduction of these fleeting tones of natural light into the newly defined space has become a fundamental element in the project, one which gives continuity in time to the sporting essence of the existing space, which previously was completely open.


essence of the existing space, which previously was completely open. To define this relationship of permanent change between the interior and exterior,we worked with the six surfaces of the building: its ground, which introduces a blue colour, so evident in the Balearic landscape; its ceiling, of corrugated aluminium, with a reflective capacity which provides a fusion of all elements in the development; and the four walls, materialized through the combination of blind panel walls and lattice walls of 24 cm exposed white brick with sufficient permeability to allow for the compositional overlapping of two opposing facades and the introduction of the colours of the environment as part of the composition of each of these. 


from archdaily

Designed by CMSFactory.NET