*프랑스 교회 - [ ÁLVARO SIZA VIEIRA ] CHURCH OF SAINT-JACQUES DE LA LANDE

프랑스 렌느 남쪽 거주지역에 프리츠커 상을 수상한 프랑스 건축가 Álvaro Siza Vieira가 새롭게 지은 교회인 Saint-Jacques-de-la-Lande가 있다. 높이 12미터에 달하는 보드와 흰색 철근 콘크리트로 만들어진 건물은 인근의 5층 주거 블록과 완벽한 조화를 이루고 있다. 중앙 원통형의 공간은 같은 높이의 4개의 직사각형 타워로 감싸져 있다.

 

Church of Saint-Jacques de la Lande: A Sculptural Composition of White Concrete and Filtered Light


Located in a residential area south of Rennes in northwest France, Pritzker Prize winning Portuguese architect Álvaro Siza Vieira’s newly built Church of Saint-Jacques-de-la-Lande is a bold synthesis of extruded geometric forms that both reflects and expands on the architectural language of the residential blocks that monotonously surround it. Known for his poetic treatment of modernism, Siza’s sculptural use of concrete and light results in an awe-inspiring space that speaks of spirituality and piety.

Rising to twelve meters in height and made from board formed, reinforced white concrete, the free-standing building stands in perfect harmony with the neighbouring five-story residential blocks constructed out of the same material. Superimposed on a square plan, a central cylindrical volume is hemmed in by four rectangular towers of the same height. A discrete canopy indicates the main entrance while a cantilevered semi cylinder that sticks out on the opposite side is an abstract interpretation of the traditional semicircular apse, the building’s only allusion to its religious function apart from the slender bell-tower.


Split on two levels, on the ground floor we find the administrative and social areas, including a parish centre, whereas on the upper level, the loftier space inside the cylindrical volume is reserved for the church hall. The technical and storage areas are relegated to a small basement while the building's lift and two staircases are housed in the corner towers.

Accommodating up to 126 worshipers, the circular church hall features a suspended square surface that mirrors the seating area underneath and softly diffuses the daylight flooding in from the clerestory windows whilst also concealing the ventilation equipment. Fittingly, this simple geometric composition, a square superimposed on a circular plan, is the inverse of the one taking place outside where the cylindrical volume is superimposed on the building's square footprint.

The hall opens up to a semicircular side chapel housing the baptismal font with an adjacent semicircular apse containing the image of the Virgin and the tabernacle, and a second chapel where the crucifix stands, all three ceremoniously day lit by either indirect lighting or by targeted skylights. Situated diagonally from the stairs that lead the worshipers into the church, the crucifix not only becomes the focal point of the congregation area but also determines the orientation of the seating rows.

The immersive atmosphere of sacredness that the ethereal use of daylight achieves is enhanced by the all-white interiors, a mix of white concrete and off-white marble for the floors and wainscoting. The enveloping white palette is only tempered by the natural hues of the wooden bespoke furniture of modernist simplicity that can be found throughout the building gracefully complementing the cool marble surfaces with their warm tactility.

Being the first new church in Brittany in the 21st century, Saint-Jacques-de-la-Lande re-interprets the modernist ethos with contemporary pathos to create a place of enduring spirituality.


from yatzer

Designed by CMSFactory.NET