*강철, 목재, 콘크리트로 공간감을 표현한 주택-[ Estudio erre ] VRV40 House

과달라하시 주거지역에 위치한 이번 주택은 주택의 사적인 공간에 좀더 넓은 영역을 만들어 내기 위해 서비스 공간에서 지하실에 이르기까지 주택의 전형적인 프로그램이 평면도에 반영되었다. 집으로 들어오는 메인 입구는 강철 및 목재로 만들어져 그 거대한 구조와 존재감을 나타낸다. 이런 방식으로 메인 입구에서 거실의 개인 공간인 연구실, 식당, 거실, 테라스 및 주방과 같은 공공장소로 영역을 분리시켰다.
지하실에서 2층으로 올라가는 콘크리트 블록과 목재 블록을 활용한 수직 계단은 마치 집안의 조각처럼 구성되어 있어 마치 공통 공간 내에 이미 가구를 온전히 갖춰놓은 것과 같은 느낌을 준다.

Developed from a typical residential area in the city of Guadalajara, starts from a commission to create a commercial exercise, being able to obtain the certain capacity to distinguish from the other residences around. The typical program of a residence is reflected in the floor plans, the decision to exclude the service areas to the basement was taken to create more generous spaces in the private areas of the house.



Architects: Estudio erre

Location: Guadalajara, Mexico

Architects in Charge: Erick Warren / René Sandoval

Area: 348.0 m2

Project Year: 2015

Photographs: Marcos García

Manufacturers: Tenerife, Apasco, STANZA, Comex


The main access is situated on the west side of the house to take advantage of the lateral restriction, providing greater hierarchy and presence to the main access, covered with steel and wood details. In this way, in the main entry, a small distributor is created to separate the study room, one of the private areas of the house, to the common areas such as the living and the dining room, the terrace and the kitchen.


The vertical circulations are resolved by creating a block of concrete and wood, which rises from the basement to the second floor, being like a sculpture of the house, feeling like the common areas were already furnished, even when they were not. The dark finish of the house emphasizes the heaviness of the walls on the facades, the cuts that were generated for the distribution of the spaces and the different inner courtyards of the house.


from archdaily

Designed by CMSFactory.NET