*대규모 공장부지를 전시공간으로 - [ SUPERIMPOSE ] ‘RE-VEIL' FACTORY REGENERATION

중국 산시(Sanxi) 성의 3번째 도시인 창지 (Changzhi)에 전시 센터가 개장했다. 'City Expo'의 주요 디자인 전략은 공장의 고유한 요소를 조사하고, 공간의 질을 복원하는 동시에 전시회 프로그래밍 기능을 위하여 최소한의 건축적 개입을 시도하는 것이었다. 그러한 과정에서 설계의 주요 과제는 현재 도시의 패브릭을 지우거나 산업유산을 최소한으로 유지하는 것이었다. 결과적으로 전 유적지의 최초이자 가장 큰 공장들을 새롭게 재탄생시켰다.

 

Superimpose designed an exhibition centre for Changzhi, a third tier city in Shanxi Province of China. Under the prevailing economic and urban transformation in China. The main design strategy for the ‘City Expo’ was to investigate the original distinctive elements of the factory and insert minimum architectural interventions to restore the spatial quality and simultaneously provide the required programmatic functionality of the exhibition. As part of a ‘cultural hub’, Superimpose Architecture regenerated the first and the largest of the former heritage factories


Saving Cultural Heritage

Superimpose designed an exhibition centre for Changzhi, a third tier city in Shanxi Province of China. Under the prevailing economic and urban transformation in China, Changzhi faces suburbanisation, which is effecting into a new CBD. The main design challenge for Superimpose was to either erase the current city fabric or try to preserve the province’s fewest remaining industrial heritage.


Superimpose was appointed to take part in the CBD design. The future CBD is planned on a site, which has more than 15 former bearing factories built in 1945 for the Liberation War. 

The 70 years old heritage embodies a significant historical and cultural value. In 2011, the client successfully acquired the land through auction.


With recent economic pressure the client and authorities planned a completely new urban development, ignoring the actual added value of the heritage. Superimpose strongly believes city growth can be carried out in the form of preservation and regeneration.


In order to convince client and government to preserve instead of demolish, Superimpose referenced to successful local and international regeneration examples, such as 798 Beijing Art District and 1933 Shanghai Slaughter House. Cultural heritage as added value to the surrounding developments, owned by the same client, generated vision alignment with the client’s marketing team. Eventually Superimpose successfully convinced both authorities and client to preserve and revitalise at least 70% of heritage into a “Cultural Hub”.


Aim: Revealing the unique spatial quality

Superimpose’s main design strategy for the ‘City Expo’ was to investigate the original distinctive elements of the factory and insert minimum architectural interventions to restore the spatial quality and simultaneously provide the required programmatic functionality of the exhibition.

Key features of the factory are the repetitive structural frames, the unique and wall-painted propaganda slogans, and rhythmic façade openings. The original brick façade is robust, rhythmic and designed for industrial purposes. To adapt and accommodate the current needs, a level of intervention is introduced to the facade.


The original load bearing factory façade was concealed by an office extension on the east side of the factory that had a comparatively denser grid wall structure. Superimpose proposed a veranda by removing all the interior subdivisions of the extension, revealing the original factory façade and made this into the main entrance of the Exhibition Centre. The essence of the extension is kept by framing the original windows and doors without any infill. The glass roof veranda offers a sequential arrival space, which pronounces the main entrance and promotes accessibility.

The repetitive nature of the South façade is emphasised by replacement of protruded black aluminium frames and clear double glazed windows, with operable pivot doors for outdoor events.


For the interior Superimpose proposed a wide central ‘catwalk’ which hovers above the existing concrete floor. This catwalk spans from the East entrance to the West of the factory and connects the entire exhibition program. At the same time the raised ‘catwalk’ provides a smart solution to hide all the ductworks and cables without excavating into the existing floor.


from divisare

Designed by CMSFactory.NET