*연속 수직 구성으로 채광을 확보한 도쿄 주택-[ Daisuke Ibano ] Tokyo home

도쿄의 하얀 상자같은 주택 안에는 나선형으로 서로 연결된 일련의 객실이 있다. 50년된 노후주택은 더 큰 주택으로 새로 짓고자 철거가 결정되었다. 기존 건물은 이웃 건물이 가까이에 있어 어두웠으나, 새 집은 연속적인 수직 구성으로 배열된 더 밝고 살기 좋은 공간으로 탈바꿈되었다.

Tokyo home comprises cluster of protruding white boxes

The staggered stack of boxes that form this family home in central Tokyo contain a set of spiralling, interconnected rooms.

Architect Daisuke Ibano worked with Ryosuke Fujii and Satoshi Numanoi to design the house for himself.

Ibano had previously been living in a 50-year-old property on the compact plot, but decided to remove the existing building to make way for a larger house suited to the needs of his growing family.

The original building was dark due to the proximity of neighbouring buildings, so the intention with the new house was to create brighter and more liveable spaces arranged in a continuous vertical configuration.


"Because the site is not so large, it was necessary to provide four floors to ensure the area required for the family to live," Ibano told Dezeen.

"Since the up and down movements are awkward, I made it possible to move continuously by arranging the rooms in a spiral skip floor. The composition of the internal space appears in the external form."


Planning regulations dictated that the building's facade should be set back from the street, which informed a design that expands outwards above this level to achieve more space inside.

Because the plot is hemmed in by other buildings on three sides, any openings needed to be incorporated into the north-facing elevation or the roof to retain privacy.

By shifting sections of the north facade outwards, narrow windows are able to be incorporated on the sides and tops of these staggered volumes.

"In this project, we created irregularities on the exterior of the building and incorporated light and air from the shifted surface," said Ibano.

"Such a shape with irregularities is different from the shape of ordinary houses, but it is a shape as a prototype of houses in urban residential areas," he added.

The building's complex form was achieved using a geometric steel framework that allows the stacked series of spaces to remain uninterrupted by internal columns.


from dezeen

Designed by CMSFactory.NET