*자연 속 4계절과 어우러지는 박스형 스페인 주택-[ Arnau estudi d’arquitectura ] Retina House

빠르게 움직이는 세상 안에서, 이 곳은 여전히 오랜 풍경을 유지하고 있는 곳이다. 건축가는 이번 프로젝트에서 계절에 따라 강둑에 서식하는 식물들이 달라지며 환경과의 관계 역시 변화하지만, 이러한 지형의 변화에도 적응할 수 있는 그런 주택을 만들고자 했다. 이곳은 하나의 거대한 오픈 플랜 공간에서 최소한의 거주 기능을 담고 있는 자율적인 직사각형 볼륨이 특징이다.

An old red Massey Ferguson like Grandpa Joan's still works the land. In this fast-paced world, there are still ancient landscapes where the fumes of the neighbouring houses are important and accompany you in winter; corners of happiness where orchards outside the walls and on the banks of the river are nicely kept. This is the story of a family refuge where one can enjoy nature and simple things; of a time machine that wants to keep this precious landscape forever unchanged.


Architects: Arnau estudi d’arquitectura 

Location: Santa Pau, Spain 

Author Architect: Arnau Vergés Tejero 

Project Year: 2017 

Photographs: Marc Torra, Pep Sau

In this project, a meadow was constructed as an adaptation to the topography of the terrain. Elements, such as the garage, the water basin, the walkway or the sloping wall in the background that follows and cuts the steep slope, form a flat surface. And on its top, there rests an autonomous rectangular volume that houses the minimum functions of a dwelling in a single open-plan space; to the south, there is a living, dining and resting room; and within the thick wall that isolates us from the north, there are toilets and the entrance.


This architectural object transforms its relationship with the environment as the seasons change in the riverbank vegetation filter that accompanies it, but also from the varying expression of its gaze, which enjoys the landscape protected from the sun when it raises its eyelids. And, fearful of the brevity of this sober beauty, the refuge rests unstable on a hillside ledge like an owl ready to take flight with the landscape caught on its retina.


from archdaily

Designed by CMSFactory.NET