*포르투갈 휴양지의 예배당-[Capela do Monte in the south of Portugal]

Capela do Monte는 '언덕의 예배당'이라는 뜻으로, 포르투갈 남부 Monte da Charneca 단지에 위치한 시골 예배당이다. 신흥 휴양지인 이 곳은 포르투갈의 Algarve 지역의 그림처럼 아름다운 풍경 속에 위치해 있는데, 예배당을 계획할 때 전체적으로 자급자족 할 것이고 외부 서비스 필요없이 완성하는 것을 목적으로 삼았다. 대신 엄선된 재료를 사용하여 자연스럽게 열과 냉기가 유지되도록 설계되었다. 그래서 천공 벽돌로 두껍게 구성된 벽과 석회석으로 내 외부를 코팅된 결과를 낳았다.

Architect Álvaro Siza Viera has completed a simple countryside chapel in the south of Portugal, designed to function without electricity, heat or running water.

The Capela do Monte, which translates simply as hillside chapel, forms part of the Monte da Charneca complex, a new off-grid holiday retreat that is being constructed in the picturesque landscape of Portugal's Algarve region.

The entire development will be self-sufficient, so it made sense for the chapel to be planned without the need for external services.

Instead, the building is designed to naturally heat and cool itself passively, thanks to the use of carefully selected materials. Its thick walls are made from perforated bricks, which are coated both internally and externally in a limestone render.


Siza describes the chapel as "a pure architectural project".

It is the first the Pritzker Prize winner has completed in the Algarve – his most famous projects, such as the Boa Nova Tea House and the Leça da Palmeira swimming pools, are all further north.

Accessed only by a single footpath, the chapel's most distinctive feature is its simple U-shaped facade, which fronts a terrace that is raised up from the hillside.

Set behind this facade is an opening that allows sunlight to filter down into the building's open-air entrance lobby.

Once inside this space, visitors are greeted by three bespoke tile murals, manufactured by Portuguese manufacturer Viúva Lamego. Based on sketches made by Siza, they depict different scenes that tell the story of Jesus' life.


Inside the minimalist chapel are more tiled surfaces, but here they are left without embellishment. Similarly, the other wall and floor surfaces are pale in tone.

The only colour in the space comes from a series of wooden furniture pieces, all designed by Siza. They include an altar, a bench and a series of chairs, all built by Porto-based carpentry studio Serafim Pereira Simões Sucessores.

There is also an abstraction of the traditional cross, which forms a T shape against the rear wall of the room.


from archdaily

Designed by CMSFactory.NET