*항구와 어우러진 건물-[ OLAFUR ELIASSON ] FJORDENHUS

Fjordenhus (Fjord House)라는 회사의 새로운 본사는 엘리아손 (Eliasson)이 특별히 디자인한 가구와 조명과 더불어 뛰어난 부지별 작품을 통합하여 예술 작품 전체를 현대적인 방식으로 해석하고 있다. 건물은 항구에 자연스레 침투하였고, 건물과 물과의 어우러진 관계를 전체적 건축 디자인의 주안점으로 두었다.

 

Fjordenhus (Fjord House), the first building designed entirely by artist Olafur Eliasson and the architectural team at Studio Olafur Eliasson, has opened on 9 June in Vejle, Denmark.


Commissioned by KIRK KAPITAL, the company’s new headquarters offer a contemporary interpretation of the idea of the total work of art, incorporating remarkable site-specific artworks by Eliasson with specially designed furniture and lighting.


Rising out of the water, Fjordenhus forges a striking new connection between Vejle Fjord and the city centre of Vejle—one of Jutland peninsula’s thriving economic hubs. As one moves from the train station towards the harbour, Fjordenhus comes into view across the expansive plaza of the man- made Havneøen (The Harbour Island), a mixed-use residential and commercial area currently in development. From here, residents and visitors can access the ground floor of Fjordenhus via a footbridge or stroll along the jetty designed by landscape architect Günther Vogt.


The building’s public, double-height entrance level is dedicated to the relation of the building to the water, drawing attention to the plane where the structure plunges beneath the surface, its curved edges framing glimpses of the surrounding shores and harbour. The building is permeated by the harbour itself, and its two aqueous zones are visible from viewing platforms. Both the architectural spaces and Eliasson’s artworks engage in a dialogue with the ever-changing surface of the wa



from divisare

Designed by CMSFactory.NET