*기존 주택의 돌을 재사용해 새롭게 표현한 집의 리모델링-[ HARQUITECTES ] casa 1413

 'casa 1413'이라는 제목의 집은 건물을 둘러싸고 거리의 언어를 보존하기 위한 '새로운 벽' 역할을 하도록 설계되었다. 이 벽옥은 전통적인 도시의 연속성을 유지하는 동시에 HARQUITECTES가 새로운 유형의 실험 대상이 되었다. 이  길쭉한 빌딩 유형의 프로그램은 지형에 적응하고 거리의 새로운 기하학을 결정하는 단일 레벨로 유지되었다.
HARQUITECTES의 'casa 1413'은 기존 벽의 재료 및 건축 논리를 따르지만 이 논리를 현재 요구 사항에 적용한다.이 프로젝트는 원 건물에서 재사용한 돌로 가공된 내하중 벽으로만 구성되었는데, 이 둥글게 다듬어 지지 않은 돌은 석회암, 시멘트 및 확장 유리의 작은 절연 입자와 함께 그 지역에서 채굴된 골재와 혼합되었으며 돌을 쌓아 올리는 전통적인 방법을 사용하는 대신, 벽은 구성되고 들어 올려졌다.

 

in eastern catalonia lies the small historic ullastret — a village characterized by an urban fabric of ancient stonearchitecture and narrow, irregular streets. a stone wall once marked the boundaries of the site taken on by HARQUITECTES. in an effort to widen the adjacent street, the catalonia-based studio was responsible for the demolition of the pre-existing wall and the construction of a house on the estate. the house, entitled ‘casa 1413’, was designed to surround the property and serve as a ‘new wall’ to preserve the language of the streetscape. this wall-house maintains the traditional urban continuity while simultaneously allowing HARQUITECTES to experiment with a new, elongated typology. with this building-type, the program is kept to a single level which adapts to the topography and determines the new geometry of the street.


HARQUITECTES’ ‘casa 1413’ follows the material and construction logics of the pre-existing wall, but adapts these logics to current requirements — the project is comprised only of load-bearing walls which are fabricated with reused stones from the original. these upcycled stones are mixed with aggregate mined from the site along with limestone, cement, and small insulating particles of expanding glass. rather than using the traditional method of stacking the stones, the wall is coffered and lifted. the street-facing surface material is chipped and left rough while the interior, which opens to the garden, expresses clean detailing and geometries.


site: ullastret, girona

architect: h-arquitectes: david lorente, josep ricart, xavier ros, roger tudó

collaborators: montse fornés, maya torres

project years: 2014-2016

construction years: 2016-2017

built area: 330m2

the wall of casa 1413 expresses a dramatic variation in thickness as the furniture and other human-scale elements have been incorporated into its poché. the porous nature of the plan shows the relationship between the domestic and shared spaces, and how the garden permeates the interior. the linear relationship of each program creates an elongated sequence of corridors. the fluctuation in climate over the year results in the transformative nature of the house — while the heavy material absorbs and later releases solar radiation during winter, the interior spaces can be opened up entirely to become porches facing the garden during the warmer season.


from designboom

Designed by CMSFactory.NET