*여백을 통해 넓은 공간의 소통이 이루어지는 스페인주택-[ ROSSEND JULIÀ I MORERA ] HOUSE IN PALAU SATOR

집의 안뜰은 자연채광과 환기 조건을 크게 향상시키는 역할을 한다. 큰 창으로 내부와 외부 공간을 구분하고 있는데, 두 공간이 합쳐지는 것이 건물의 핵심이며 2개의 층 사이의 수직을 소통하는 대화가 동시에 이루어진다. 목재를 사용해 실내 공간 전체에 온기를 형성하고, 소박하면서도 매끄러운 천연 소재와 산업용 소재를 적당히 균형있게 배치함으로써 집안 모든 공간에서 우수한 퀄리티를 느낄 수 있게 한다.

The house is located in the old town of Palau-sator –a very small village in Baix Empordà–, just outside its medieval circular walls.


The building occupies practically the entire surface of the terrain and is ranged with the street and semi-attached to its lateral boundaries. On the third side a central patio neighbours with the adjacent lot. The existence of this patio largely improves the conditions of natural light and ventilation of the building, especially due to the fact that the house could only consist of one façade. Furthermore it is designed as the backbone of the project, enhancing the connection between the inside and the outside. 

As an inner reply to this outdoor empty space, the interior distribution grows around a double-height space with the same proportions which links the two levels of the house. Only a large window separates these empty inside and outside spaces. The confluence of the two spaces becomes the core of the building and has been set at the same time as the vertical communication between the two levels of the house and the connection between the two sides on the upper floor. All of these connections are possible due to a very light metal staircase situated in front of the large window and a suspended walkway located over the double-height space, both of them with the same material treatment.

The use of wood in the interior spaces – ceiling, pavement and both staircase and walkway – gives warmth to the house. The balance between natural and industrial materials, rustic and sleek brings quality to all the spaces in the house.

The iron steel fountain has been designed in order to increase the feeling of privacy in the patio, and it is integrated in the natural stone wall.

The main façade of the house is made with local natural stone and characterized by its openings framed with iron sheets and the predominance of vertical proportions.



from divisare

Designed by CMSFactory.NET