*캔틸레버 구조의 자카르타 주택-[ Delution Architect ] Jakarta house

자카르타의 주택 한 가운데에 위치한 일련의 층계들은 입구를 거쳐 상층부로 이어지는 캔틸레버 구조를 특징으로 하고 있다. 스플로우(Split-Grow) 하우스는 한정된 예산에 맞추기 위해 저비용의 솔루션을 클라이언트에게 제시하게 되었는데, 또한 예산이 가능한 경우가 되면 새로운 공간을 확장할 수 있는 유동성을 갖추게 되었다.

수평적 확장이 허용할 수 니드는 3개층 구조의 건물을 디자인하면서 뒷면으로 한 층을 더 밀어낸 형태가 되었는데 이로 인해 주변 집들과의 높이와 매칭하는 것처럼 보일 수 있게 되었다.

 

A staircase connecting a series of split levels ascends through a void at the centre of this house in Jakarta, which features a cantilevered upper storey that projects over the entrance.


Splow (Split-Grow) House was designed by local studio Delution Architect for a plot on a residential street in the Tebet subdistrict of the Indonesian capital.

The compact plot measuring just six metres by 15 metres is typical of the city's dense urban fabric and resulted in a brief focused on optimising the available space, daylight and ventilation on offer.


A limited budget also meant the clients required a low-cost solution that can expand over time, with new spaces being added when budget is available.

The need to allow for vertical expansion informed the design of a building featuring three storeys, including one that is set back towards the rear so the house appears to match the height of its neighbours.


"The split concept is used to manipulate the facade of the house," explained the architects. "The house required a height of three floors but with the split concept it is only seen as being two-floor high from the facade."

The street-facing elevation features a ground-floor set back from the road, which allows space for a parking area, garden and entrance sheltered beneath the cantilevered upper storey.

Internally, the three storeys are divided into a series of half levels. The first three of these mezzanines were completed during this initial phase, with two additional levels planned for construction at a later date.

The internal spaces are connected physically and visually by open stairs accommodated within a large central void that is illuminated from above by a clerestory window.


from dezeen

저작자 표시 비영리 변경 금지
신고
Designed by CMSFactory.NET