*스페인 빌바오 주택 리노베이션-[ GARMENDIA CORDERO ARQUITECTOS ] REFURBISHMENT OF AN OFFICE INTO A DWELLING IN BILBAO

우리는 빌바오의 확장 지역에 위치한 어느 주거 건물 1층 공간을 개인주거지로의 사용으로 변화시키기 위하여 다양한 교체작업을 진행하였다. 기존 건물은 5개의 작은 사무실로 나눠져 있었는데 이 안에는 2개의 화장실과 L자모양의 통로가 각 공간을 연결하고 있었다.

공간 사용의 급진적 변화를 위해 기존의 건축 재료를 유지하지 않고 공간을 완전히 비우자는 계획을 세웠다. 이를 통해 주거 공간의 새로운 레이아웃을 설계하자는 취지 였다. 새로운 레이아웃을 설계하기 전 사무 공간으로서 이 곳이 지닌 장점들이 무엇이었는지 접근해 보았다. 이를 통해 도시에서 우리가 흔히 볼 수 있는 전형적인 주택 공간에서 찾을 수 있는 것보다 훨씬 더 큰 공간이 존재한다는 것을 발견하였다. 게다가 표준과는 반대로  이 글레이즈한 공간은 기존에 창문으로 사용되었는데, 입면도를 따라 수평적으로 배열되어 있어 기존 빌바오 주거건물들에서 흔히 보이는 전형적인 정사각형 사이즈의 창문들이나 수직적 배치와는 달랐다.  

다양한 검토 결과, 우리는 최대한 기존 건물이 지닌 장점들을 부각시키고 외부 환경과 주거공간이 상호 소통할 수 있는 방식으로 수평적인 디자인을 강조하기로 정했다. 그 결과 이번 프로젝트는 공간 내에 존재하는 좋은 장점들을 더욱 강조하면서 기능적 주거 디자인을 소개하는 방향으로 진행되었다.

We have been novated to carry out a change of use of a space, located in the first floor of a residential building in the expansion district of Bilbao, into a dwelling. Said space was previously destined to provide an activity connected with the tertiary sector. 

Such original space was divided into five small offices, two toilets and a L-shape corridor that gave access to all these facilities.

Due to the radical change of use of the space, we decided not to keep any existing element and emptied the space completely, as a preliminary step to establish the new layout of the dwelling.

Before designing the new layout of the dwelling, we assessed the benefits and the drawbacks derived from the use of this space as an office.

On the one hand, the place has a large glazed area, much more lagger than the ones we often find in the typical houses of this city. Moreover, and also opposite to the standard, this glazed area used as a window is arranged horizontally along the elevation, which is opposite to the vertical configuration or to the typical square sizes of the window prevailing in the residential buildings of Bilbao.

Besides, there is a significant heigh of more than three meters and a structure composed of columns and beams made of concrete together with floors made out of the same material.

On the other hand, we found that this space was difficult to design due to its morphology, the inappropriate location of the only available patio and all the restrictions existing in the premises related to the plumbing and ventilation systems of the building.


LOCATION: SPAIN - BILBAO

DESIGNER: GARMENDIA CORDERO ARQUITECTOS

PROJECT YEAR: 2016

PHOTOS BY CARLOS GARMENDIA FERNÁNDEZ

We decided, as much as possible, to highlight the above mentioned features, which were assessed positively, and to emphasise the horizontal design by means of which the dwelling communicates with the outside and provides the space with an industrial touch so often despised.

Considering said two basic characteristics of the place, we made all the different decisions of the project, either in plan or in section, and tried to emphasise this idea of ‘unique space’.

This is how, as you enter the dwelling, a big entrance-studio hall in a dark color frames the big horizontal window which brings daylight into the central space of the house which extends up to the original height of the room. Additionally, we decided to leave the existing structure visible taking advantage of the above mentioned industrial touch.

In plan, everything spins around this space: the other rooms being distributed along the remaining area, always focussed on the central idea of the horizontal design.

With regard to the materials, we wanted to create a contrast between the hardness and the warmth. A hard and damaged concrete is softened by the use of cosy materials and welcoming elements such as oak, neutral shades or classic curtains, among others. All said materials and elements will make it possible to create a warm atmosphere without leaving aside the main character of the existing structure.

This project aims at highlighting the good features existing in the place and introduces a functional dwelling design, making it clear that the new space is something new within an already worn box which contains stories that should remain visible to those who want to know about them.


from divisare

저작자 표시 비영리 변경 금지
신고
이 장소를 Daum지도에서 확인해보세요.
유럽 | 스페인
도움말 Daum 지도
Designed by CMSFactory.NET