*전원마을 박공지붕 초등학교 [ Holmes Miller ] Kirkmichael Primary School

새로운 초등학교 프로젝트는 지역적 특성과 현대적 디자인의 조화로운 하모니를 통한 열린 교육창출을 목표로 한다. Ayrshire 남부, 풍부한 자연환경 그리고 현대 교육공간에서 요구되는 조건들과의 합리적인 통합은 독립적인 형태로 연속된 전원 속 농장건물의 현대적 재해석 과정을 통해 발현된다. 연속된 박공지붕 및 연접된 공간의 선형적 특징과 오픈 공간은 폭 넓은 커뮤니티 장의 구축과 열린 교육공간을 확보하며 새로운 교육공간에 대한 타이폴로지를 정의하게 된다. 그리고 렌더, 팀버, 스톤, 슬레이트의 외부마감이 생성하는 모던 컨템퍼러리 스타일과 생동감 넘치는 공간 연출은 전원마을 속 고유한 캐릭터를 구축하는데 도움을 준다.

reviewed by SJ,오사


The outstanding new Primary School promotes a locally distinctive and contemporary design solution which is based upon an understanding of South Ayrshire’s rural character – its landscape, settlements and the way in which they interact.  ’s sensitive design approach was to design a bespoke new building which would skilfully reconcile the requirements of a thoroughly modern school, while providing facility for the wider community in an architectural language appropriate to its setting.




Architects: Holmes Miller
Location: Ayrshire House, King Street, , Inverurie, Aberdeenshire AB51 0EQ, UK
Contractor: Clark Contracts Ltd
Year: 2014
Photographs: Andrew Lee

The resultant sympathetic built form positively contributes to the extant ‘urban’ grain of the village, establishing a clear civic presence for the school building as a visual focal point for the neighbourhood.  The building form represents an interpretation of disaggregated farm-steadings which have been linked and clustered together in a nucleated form that defines and controls movement through and around the new school building.  The design utilises steep symmetrically pitched roof shapes together with a simple long narrow plan form, typical of most rural locations, and flat, minimally articulated facades with a greater mass of wall to window to considerately integrate the school into its rural setting and landscape.  External finishes of render, timber, stone and slate create a modern contemporary style and provide a robust and low maintenance finish replicating the traditional vernacular style.

Careful nestling of buildings into the existing morphology lowers the scale of the facility to an appropriate height for the rural setting.  Internally, open and bright teaching and break out areas benefit from stimulating building volumes with a permeable edge to all spaces ensuring an interactive and inclusive environment.

Designed to sensitively balance security whilst ensuring a welcoming, functional and sophisticated environment, the variety of spatial experiences encourage and stimulate social and educational interaction.  Separate access points facilitate the school teaching areas being secured and locked down when the hall is used out of school hours by the community and/or if the community are using the hall during the school day to ensure pupil safety is never compromised.  The elegant design of the entrance sequence enables the shared use of the school and community facility with direct and separate access, providing diverse opportunities to the community at large, promoting social inclusion and providing a point of focus for the neighbourhood.










from  archdaily


이 장소를 Daum지도에서 확인해보세요.
유럽 | 영국
도움말 Daum 지도
Designed by CMSFactory.NET