*어반선큰, 문화를 모으다 [ henning larsen ] parliament media center in stuttgart


공원속에 자리 잡은 미디어센터와 연계되는 선큰 플라자는

원형극장과 같은 형태로 도시와 공원을, 공원과 공간을 연계한다.

미디어센터 하부에 위치한 문화시설의 유입장치로

다양한 외부활동, 공연, 회의, 이벤트를 지원한다.

선큰스페이스의 최대장점은 이와같이 다른 레벨공간; 지하와 지상을

단순히 연계하는 것 뿐만 아니라 공간의 노드점으로써

모으고 통섭하고 활동을 일으키는 코어가 된다는 점이다.


reviewed by SJ




henning larsen architects have just won a competition to design the citizen and media center, slated to become an enriching new public space in stuttgart castle park. the sunken amphitheater will be situated into the greenery facing the modernist baden-württburg parliament building. the pilotis-raised, ribbon-glazed edifice was the first parliament building erected after world war II and remains an emblem of the democratic process. since the attractive inner park is a popular tourist destination and the building itself attacts over 65,000 visitors yearly, the below-grade center neccessarily allows the existing architecture to remain an unobstructed landmark. the gestalt of the architecture is a quietly bold gesture in form of a carved void, itself envisioned to behave like a small-scale agora and mirror the existing programming. cylindrical glazing additionally invites the landscape into the center, while the depression multitasks as a place for political meetings and public cultural events alike. a connected foyer, conference space and exhibition area can be closed off from the main parliament building for security purposes as well as to open the possibility of hosting late-night events.




client: land baden-württemberg, stuttgart
team: henning larsen architects, knippers helbig
gross floor area: 2,800 m2
type of assignment: 1st prize in interview competition
team at henning larsen architects: louis becker (partner), werner frosch (project director) daniel baumann, sonny holmberg, juliane demel, luísa paiva, eileen dorer.



from  designboom



Designed by CMSFactory.NET