*스페인 유니크 카지노 [ b720 Fermín Vázquez Arquitectos ] Costa Brava Gran Casino

카지노 그 달콤한 유혹적 형태
스페인 몬테레이 호텔의 역사적인 정원이 확장되어
카지노의 유니크한 입면으로 구현 되었어요.
이 유니크한 입면은 주변환경의 시각적 요소를 끌어들여
일부는 건물내부로 일부는 다시 옥상을 통하여 정원으로
연결시키네요.
건축물과 대지의 경계를 넘나들어 연결방법은
공간의 내부와 외부의 경계를 무너뜨려 사이트 전체를
공간으로 확대하는 역활을 해요.
The Gran Casino Costa Brava, located in the historic gardens of the Gran Hotel Monterrey in the centre of Lloret de Mar (Girona), is based on a distinctive environmental and architectural project by b720 Arquitectos, headed by Fermín Vázquez. At once practical and singular, the design of the new casino breaks with convention by approaching the complex as a unified structure that rises out of the ground. The building is divided into three clearly differentiated levels that are integrated in the surrounding environment.


Architects: b720 Fermín Vázquez Arquitectos
Location: Lloret de Mar, Spain
Competition Team: Fermín Vázquez, Sebastián Khourian, Juan Pablo Porta, Markus Jacoby, Paulo Moreira
Project Team: Fermín Vázquez, Peco Mulet, Sebastián Khourian, Juan Pablo Porta, Andrés Gorini, Nicolás Perfumo, Leonardo Novelo, Giusy Ottonelly, Valeria Merola, Ana Vicente-Arche, Paulo Moreira, Zelia Alvés, Carles Martínez-Almoyna, Laura Marticorena
Interiors: David Pablo, Zelia Alvés, Gaëlle Lauxerrois, Anaïs Blanc, Sandra Palou, Diana Singla
Digital Model: Oriol Roig, Magdalena Ostornol, Iván Arellano
Model: Miquel Lluch, Omar Vejar and Ángel Gaspar
Client: Gran Casino Costa Brava, S.L.
Contractor: Proinosa
Structure: BOMA
Services: JG Asociados
Rigger: Técnics G3
Lighting Consultor: Artec3
Landscape: Arquitectura Agronomía
Project Area: 31,123.38 sqm
Project Year: 2007–2010
Photographs: Adriá Goula

The structure breaks through to the surface as a continuation of the gardens of Hotel Monterrey, which extend between the Tossa de Mar road and the hotel access road. By virtue of its configuration (largely buried beneath the ground), the casino forms an integral part of the hotel garden. At the same time, it succeeds in revitalising the south face of the Monterrey complex and enriches the urban perimeter by providing a broad zone for recreational use and services. The building thus presents a striking face to the public thoroughfare while remaining hidden – transformed into an element of the topography – from the vantage point of the hotel garden.

The way the casino emerges from beneath its green mantle and opens up to the city reflects the distinct nature of the two sides of the site (private and public) and addresses the difference in elevation between the public thoroughfare and the hotel gardens (which had to be conserved). As an extension of the existing exterior space, the landscaped roof mitigates the visual impact of the architectural complex as well as shielding the hotel from noise pollution from the road.

Functional Programme
When a major recreational facility like a casino is built, a range of services and complementary uses – including the restaurant, kitchens, car park, conference room, and slot machine area – need to be accommodated and distributed within a single building. Excellent accessibility is crucial, a large parking area must be provided, and an optimal relationship of dialogue with the immediate urban environment needs to be established. In addition to meeting these requirements, the design is based on a unitary, avant-garde image intended to convey the dynamism and emblematic character of the Gran Casino Costa Brava.

The building has three clearly differentiated levels. The casino is distributed in a number of areas within the main space on the ground floor. This floor includes the slot machine area, gaming room, nightclub, exhibition space, VIP spaces, restaurant, services (kitchens, storerooms, cloakroom, etc), and administration and security areas. The first floor houses a multifunctional space (auditorium, conference centre, municipal uses, etc) that seats a thousand people. A large foyer that opens to the exterior, service areas and the casino’s management offices are also on this level. Finally, the rooftop, which is for private hotel and casino use, extends the landscaped space by means of a green mantle planted with local species of low-maintenance shrubs and trees. Three below-ground floors are used mainly for parking (450 spaces), and for installations and subsidiary casino spaces (located on the first basement floor).

Façades and Topographic Mimicry
The inclined planes of the façades are made of integrally coloured reinforced concrete formed using tongue-and-groove pine boards. The floor that houses the multipurpose space is delimited by a series of broken concrete planes that evoke the tectonic movement of the ground from which they rise.

The planes open onto a lattice structure that borders the foyer space, through a façade that confers a singular identity on the casino thanks to a system of digital lighting that extends toward the marquee. This multimedia illumination, which can reproduce moving images, comprises LED lights controlled by a centralised system and specific software that creates special light effects according to the activities taking place in the casino. This floor is also linked to the hotel gardens by an opening in the landscaped roof, a feature that facilitates the staging of outdoor events.

Interior Design
The interior design is defined by a number of strata with distinct decorative values. The floor is a continuous surface of low-pile carpeting in different colours to match the activity carried out in each area. This plane is surrounded by a background (reaching to a height of 2.1 m) covered in different fabrics with vertical bands of bronze bevelled mirrors, black glass, bronze, and terrazzo in black and sand tones. This stratum is generally bathed in light projected from above to highlight its decorative value and create the right atmosphere in each area. Above this level there is a more neutral horizontal band with large backlights that clearly demarcate the dining area and the nightclub space. Finally, hanging lighting in the gaming room makes a striking visual impact. Diffuse golden light emanates from a criss- cross structure that is the crowning decorative feature of this space.



from  archdaily

이 글을 공유하기

댓글(0)

Designed by JB FACTORY