*도시벽화를 새롭게 조명하다 [ Frida Escobedo ] Perforated concrete walls encase La Tallera gallery

반응형


La Tallera Siqueiros generates a relationship that reconciles a museum and a muralist's workshop with the surrounding area by way of two simple strokes: opening the museum courtyard onto an adjacent plaza and rotating a series of murals from their original position. The space itself was built in 1965 and became the house and studio of the muralist David Alfaro Siqueiros during the final years of his life.




Architect: Frida Escobedo
Design team: Frida Escobedo, Rodolfo Díaz Cervantes, Adrian Moreau, Adiranne Montemayor, Daniela Barrera, Fernando Cabrera, Luis Arturo García Castro
Client: Sala de Arte Público Siqueiros - La Tallera
Type: Public building / Museum Adaptation

Consulting: BulAu (Carlos Coronel / Hector de la Peña)
Building contractor: Francisco Alvarez Uribe (1st phase), Grupo Mexicano (2nd phase)
Construction Supervision: Fernando Cabrera, Javier Arreola, Frida Escobedo
Furniture design: Frida Escobedo
Total Floor Area: 2,890sqm
Budget: $2,240,000 USD
Invited competition, 1st. Place
Cuernavaca, Morelos
Mexico, 2012


La Tallera is "an idea Diego Rivera and I came up with in the 1920s to create a real muralist workshop where new techniques in paint, materials, geometry, perspective and so on would be taught". This is how Siqueiros himself defined this workplace, now a museum, workshop and artist's residency program focused on art production and criticism. By opening up the courtyard, the museum yields a space for shared activity, while also appropriating the plaza.

The murals, originally intended for the outside area, now have a dual role: firstly, as a visual and programmatic link with the plaza by encompassing the public areas of the museum (café, bookshop and store) and secondly as a wall/program that separates the artist's residence from the museum and workshop.

Rotating the murals ignites the symbolic elements of the facade's architectural syntax, altering the typical relationship between gallery and visitor. Like the exterior, the gallery space, from both an exhibition design and artistic perspective, though unfolding, generates new relationships and spatial connections.

The distribution of these spaces and the interplay of planes - in murals and walls among others - is revealed in crossing a perimeter lattice that demarcates the urban surroundings - a single horizontal sculptural piece that contains and displays Siqueiros' work.



from  dezeen


그리드형

댓글(0)

Designed by JB FACTORY