*프리캐스트 콘크리트&파이버 글래스, S 하우스 [ SDeG ] S-House


주변 건축물과 차별화되는 독특한 외관을 지닌 하우스의 외피는 110sqm, 협소한 대지위에 구축된 주거를 보호하는 동시에 캐릭터를 정의하는 주요한 수단으로 사용된다. 내부에 공기층이 단열효과를 내는 이중구조는 경량철근 콘크리트와 파이버 글래스, 그리고 스틸시트의 모듈의 합성으로 제작, 공장 제작 후 현장에서 조립하는 방식으로 구축된다. 내부의 중정을 기점으로 수직으로 연속된 내부 프로그램은 캔틸레버 계단을 따라 저층에서 고층의 루프탑 풀장 및 미디어 스페이스로 연결된다.


reviewed by SJ,오사


Architecture firm SDeG have recently completed the S-House in Chennai, India.

Our proposal is located in a dense, urban setting, on an 110sqm plot.

It’s bulbous, undulating appearance sets it distinctly apart in this neighborhood. This was done consciously – to challenge the site’s rigid edges, and formally, to cushion everything visibly grid-like around it.

The seemingly gelatinous concrete envelope is twin-walled, thickened to mitigate heat gains, engineered to form air gaps, and houses customized glazing/building management systems. It was constructed using light-weight cast-in-situ ferroconcrete on wood, fibre glass and steel sheet-moulds. Most parts of the construction involved dexterous masons, and very few mechanized processes, to curb costs.

Programmatically, the house looks inwards – an internal court penetrates the volume and creates several links and relationships within. A series of sculpted cantilevered treads wind upwards along the court’s edges to connect the living and private spaces, leading up to a rooftop pool and media room. The facades respond to the distribution of these functions, evident in the formation of ocular projections.

We imagined a building that merges different qualities – functional and buoyant within; expressive and invigorating in its outward presence.





from  contemporist


이 글을 공유하기

댓글(0)

Designed by JB FACTORY