*시간위에 휴양주택 [ SAMI-arquitectos ] E/C House

반응형

장소의 시간을 공유하는 즐거운 방법, 최소한의 개입을 통해 기존 공간에 대한 존중을 그리고 이에 대한 영속성을 현재까지, 아니 미래까지 연장시킨다. 유적은 피코 아일랜드에 자리한 휴양주택을 디자인하는 시작점으로 제공된다. 유적의 유지관리(지속성)와 (유적과 주거의)공생에 대한 적용은 즐거운 거주공간 형성을 목적으로 전원마을의 안락한 환경을 거주자에게 제공한다. 휴양주택의 배치 또한 기존 공간, 지형을 고스란히 받아 들이며 경사지를 따라 (유적지 위에) 거주와 사색을 위한 사각형태의 단순한 볼륨을 위치시킨다. (정제된 볼륨의 디자인은 콘크리트를 통해 무채색의 건축으로 구현, 기존 장소의 특성을 흡수하는 장치로 제공된다.) 기존 돌담 안쪽에 자리한 새로운 공간 (거주공간), 그리고 이공간의 내외부를 연결하는 거대한 오프닝(창문)은 내부에 자연채광을 확보하는 기능적 장치인 동시에 외부(유적)와 내부(거주자를 위한 인공적인 공간)을 밀착시키는 매개체로 적용된다. 여기서 건축은 기존에 대한 컨텐츠를 유지, 연장시키는 매개체일뿐 그 이상 그이하도 아니다.

A ruin was the starting point for the design of a holiday house in the island of Pico. The project came from the will to maintain a ruin and thinking of a house that would value it, a house that could be modelled to it and take advantage at the same time, offering the most diverse and complex possibilities of living than the former typology.


반응형

Architects: SAMI-arquitectos
Location: Pico Island,
Architects In Charge: Inês Vieira da Silva, Miguel Vieira
Area: 214.0 sqm
Year: 2013
Photographs: Paulo Catrica
Team: Bruna Silva, João do Vale Martins, Andreia Luís, Inês Martins, Rita Maria Pinto
Trainee: Daniel Mentech
Structural Engineering: Ricardo Ferro Antunes,Francisco Mendonça Santos
Water And Sanitation: Paulo Jorge Almeida Oliveira
Electrical Engineering: Hugo Mendonça
Construction Company: José Artur Cruz Leal – Unipessoal, Lda
Furniture: SAMI, Loja Nord
Awards: Nominated for the European Union Prize for Contemporary Architecture – Mies Van Der Rohe Award 2015, Barcelona, 2015

Since the building is approached at the level of the covering, because of the slope of the land, we designed all the covering of the project as if they were decks, allowing to be used as sitting places or for contemplation.

The house, modelled inside the walls of stone, was designed with generous openings, for light to come inside and to contemplation of the landscape. These openings are sometimes lined up, and sometimes not, with the former openings of the ruin, creating new frames and relations with the original limits of the house.

The project is a movement between a limit line, in stone, and the intervention volumes that are led by that same line, but sometimes flow independently or extend, whenever the necessity of space or of a view is needed.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

from  archdaily

 

그리드형

댓글(0)

Designed by JB FACTORY