*30개의 기둥이 연출하는 건축적 은율 [ Mamiya Shinichi Design Studio ] Pillar Grove

반응형

조금은 특이한 오피스가 건립됩니다. 다양한 바닥 레벨, 정형화되지 않은 벽과 평면구성, 그리고 이러한 각 공간들을 막힘없이 연결하는 오픈플랜(일반적인 벽식 또는 가구식과는 차별화된)이 펼쳐집니다.

일본 나고야 외곽, 대규모 개발 사업이 진행되는 지역에 자리한 오피스는 이러한 도시환경과는 별개로 고유한 지향점을 건축공간에 투영합니다. 직원들 사이에 풍부한 의사소통 확보와 이를 실현하는 (평범하지 않은) 목조기둥를 제안합니다.

여기에는 3가지 원칙을 바탕으로 합니다. 첫번째, 30개의 목조기둥을 통해 (벽에 한정되지 않은) 지유로운 평면계획, 여기 사용되는 벽은 비내력벽으로 사용됩니다. 두번째, 직원들의 작업환경 또는 프로그램에 따라 유연하게 구성이 가능한 바닥의 위치와 높이. 세번째, 전형적인 클래식 입면 오프닝(개구부)과 조화를 이루는 배치계획와 이를 뒷받침하는 내구성.

이를 통해 가시화되는 내부는 기능성과 유연성을 포함하는 열린공간으로 구체화 됩니다. 숲속에 들어와 있는 듯한 착각을 불러 일으키는 건축적 은율; 비정형 배치된 목조기둥과 높낮이가 다른 바닥이 연출하는 다양한 공간은 대량으로 유입되는 자연채광과 함께 풍부한 건축풍경을 생성합니다.

reviewed by SJ,오사

Our newly-built office plan. The site is located in a suburb of Nagoya City, near the last stop of a metro station, and facing a major arterial road. A large development project being undertaken in the surrounding area, will transform the site in years to come. The following points were focused on to carry out the project: Creating the image of a fresh space that will play a key role in our company’s future development. Encouraging rich communication between the staff. Exploring the possibilities of a wooden structure.




  • Architects: Mamiya Shinichi Design Studio
  • Location: Aichi Prefecture, Japan
  • Designer: Shinichi Mamiya, Rintaro Kakeno
  • Project Year: 2013
  • Photographs: Toshiyuki Yano
  • Structural Engineer: Tatsumi Terado from Tatsumi Terado Structural Studio
  • Site Area: 171.80sqm
  • Building Area: 134.64sqm
  • Gross Floor Area: 250.02sqm

The construction was planned with the following considerations in mind: Firstly, concerning the placement of pillars, 30 pillars were placed in a hash-tag layout allowing the creation of a structure that has no load bearing walls inside. Secondly, with regard to the slabs, free-arrangement of the slabs produced differences in height allowing the staff to choose their own custom spaces in the office. Thirdly, regarding the exterior, same-sized openings cover all four walls and give a classic look to the main façade, and provide it with the impression of durability.

All of these elements came together to create an intentionally designed space that could bear unintended and surprising forms of functionality . Characteristics such as windows cut-off by slabs, windows placed in inaccessible locations, and the staircase peaking out from between slabs contribute to a rich, unusual space—a space that provides the feeling of being in a grove, accomplished through the sunlight shining down via windows on the walls surrounding the inside, —even though the space was created artificially. The rule that presided over the production of this space may appear to recall postmodern architecture. However, if postmodern architecture is recognized as specializing in meaning, this structure has both the strength of meaning and space. What is “postmodern” originally supposed to mean? The reconsideration of historical value is imbued in this architecture.






























from  archdaily

728x90
이 장소를 Daum지도에서 확인해보세요.
아시아 | 일본
도움말 Daum 지도

이 글을 공유하기

댓글(0)

Designed by CMSFactory.NET