*프랑스 복합시설 건물-[ JDS Architects ] Maison Stéphane Hessel

탁아실 70실과, 200실의 유스호스텔 및 사무실을 갖춘 사회적이면서도 경제적인 리노베이션을 거친 이 건물은 단일 지붕 아래 다기능 건물의 표준을 부합하고 있다. 단순히 층을 수평으로/ 부피를 수직으로 구분하기 보다는 프로그매틱한 전략을 통해 조직을 효과적으로 구성하였고 이를 통해 사회적 나선으로 서로 뒤엉킨 어떻게 보면 모순적인 기능들을 기하학적인 압축으로 표현하였다.

The competition for a new mixed-use building in Lille piqued our interest both in its unprecedented mixture of program and its prominent triangular site in the heart of the new district of Porte de Valenciennes. The brief outlined a 70-cradle nursery, a 200-bed youth hostel, and an office dedicated to social and economic innovations all collected under one unified roof; a tall order even by multifunctional building standards. Rather than simply dividing horizontally by level or vertically by mass, our solution combines efficient organization with a programmatic strategy that converts the geometric constrictions of the site into social amenities, and resolves the seemingly contradictory functions in an intertwined social spiral.


Architects: v JDS Architects

Location: Lille, France

Author: Julien De Smedt

Project Leaders: Kamile Malinauskaite, Renaud Pereira

Area6.98 m2

Project Year: 2016

Photographs: Julien Lanoo, Courtesy of JDS Architects

Manufacturers: Loft, Rudant & Fils, Schindler, Veret

Over the past twenty years Lille has become a European hub; a destination for business and congress, a great place to study and live and also a tourist destination. It is a city with a turbulent history of conquest and reconquest, a heritage as an important medieval city and later on enjoyed and sometimes suffered the title of Northern France industrial capital.


The Maison Stéphane HESSEL  emerges from the idea of creating an urban catalyst, designed to accommodate the three ages of mankind, from birth, through adolescence, and into adulthood; a volume that captures the stages of human growth. 


By placing each program at a separate point of the triangle, we maximize privacy at the edges with a continuous gradient of programmatic overlap towards the central, uniting courtyard space which becomes a calm cloister of retreat from the city. The corners of the building are lifted to invite neighborhood interaction and provide spaces for public activities, extending the function of the building beyond its walls and intentionally blurring the line between private and public. 


Designed to meet strict energy efficiency targets, the Maison Stéphane HESSEL is an environmentally conscious and socially responsible intervention which responds to an ambitious brief with an equally ambitious solution; a hybrid structure that facilitates the life of its users, from nursery to nursing home.


from archdaily

댓글(0)

Designed by JB FACTORY