*목조를 이용한 볼륨감과 구리파이프로 미학을 가미한 아파트 개조-[ Cometa Architects ] Barcelona apartment

원래 1992년 하계 올림픽 기간 동안 항해 대회를 개최하기 위해 지어진 이 아파트는 해산물 레스토랑과 수상스포츠 명소로 가득찬 활기넘치는 레저지역에 위치해 있다. 공식적으로 "내향적인" 공간으로 묘사된 최상층 아파트는 바르셀로나의 인근 올림픽 정박지를 반영하는 산업 자재로 Cometa Architects에 의해 개조되었다. 56평방미터 아파트의 플로어 플랜은 거대한 목조 볼륨으로 고정되어 있지만 각 표면을 가로지르는 뱀모양의 얇은 구리파이프를 이용해 해상 테마를 추가하여 '선박'과 같은 미적 이미지를 묘사한다.

Cement surfaces, wooden joinery, and copper detailing appear inside this Barcelona apartment, which Cometa Architects has designed to subtly draw upon maritime imagery.


Described as a formally "introverted" space, the top-floor apartment has been revamped by local studio Cometa Architects with industrial materials that reflect Barcelona's nearby Olympic Marina.


"[The apartment] has been radically remodelled with the same principle of small-sized naval architecture: liberate all utile space from the unnecessary, while only the pure form remains present," the studio explained.

Originally built to host sailing competitions during the city's 1992 Summer Olympics, the marina is now a buzzing leisure area populated with seafood restaurants and water sports attractions.


Architect: Cometa Architects

Project architects: Faidra Matziaraki & Victor Gonzalez Marti

Construction: TC-Interiors

All of the 56 square metre apartment's internal partitions have been knocked through, leaving behind the structural walls. These have been coated with pale grey micro-cement, intended as a reference to concrete docks.

The floor plan is now anchored by a huge wooden volume, much like a ship's cabin, which accommodates a toilet, laundry room, and a series of storage cupboards. Thin copper pipes that snake across each surface add to the maritime theme, creating what the studio describe as a "vessel-like" aesthetic.

On one side of the volume lies the kitchen, which features a long white breakfast island with an inbuilt sink, stove and oven. Further appliances like a refrigerator and wine rack are concealed at the rear of the room behind cabinetry that has been integrated into the wall. Lighting is provided by spherical wall lamps.

The other side plays host to a wet room, complete with an open bath and copper tap faucets.

A short flight of steps leads up to a raised sleeping area, where a mattress has been pushed up against a wooden headboard to form a simple bed. Stone-coloured seat cushions have also been incorporated into the treads of the stairs to form a small sofa.

The studio has created a larger opening in the rear elevation of the apartment to provide better views of the marina's waters and moored boats. Inhabitants can push back concertina glazed doors and walk out onto a roof terrace that has been freshened up with bright white surfaces clad in hexagonal tiles, and relaxed corner seating.


from dezeen

이 글을 공유하기

댓글(0)

Designed by JB FACTORY