*중층을 통해 공간을 더한 이탈리아 밀라노 아파트 개조-[ DVDV studio architects ] blue and concrete_apartment in milan

DVDV 스튜디오 건축가들은 이탈리아 밀라노 남부 교외에 위치한 아파트를 개조했다. '파랑 그리고 콘크리트(blue and concrete)'란 이름의 프로젝트는 1 층의 테라스와 1층의 3실 아파트를 연결한다. 디자인은 계획이 아닌 볼륨별로 공간을 구성하고 있는데 이 접근법은 중층에 대한 필요성과 철로 된 브릿지의 필요성을 창출하였다. 계단과 함께 이 요소들은 거주 공간 전체에서 대칭의 축이 되고 공간의 주요 특징을 이루었다. 

DVDV studio architects has renovated an apartment located in a southern suburb of milan, italy. the ‘blue and concrete’ project connects a studio with a terrace on the first floor and a three-room apartment on the ground floor. the design organizes the space by volumes rather than in plan. this approach creates a need for a mezzanine and leads the insertion of an iron footbridge. together with the staircase, these elements become the axis of symmetry within the entire residence and a main feature of the space.



project name: ‘blue and concrete apartment’

architect: DVDV studio architects

project location: milan, italy

completion year: 2018

other participants: daniele buso, silvia comi, zuzana kulhánková, ecenur yesildag

structures: eng. renzo buzzi

images: filippo romanoalessio tamborini, massimiliano lowe, floriana onidi

the spaces, volumes and functions are designed by DVDV to enable plentiful light, air and views. most of the vertical partitions are glazed and softly obscured by drapes to ensure the client’s privacy at night. a palette of color and textures are carefully chosen to complement one another and suit the personality of the client. dark blue, grey and concrete and metallic materials are used throughout to create a contemporary style. timber is also utilized to bring an element of warmth into the apartment.


almost all the furniture in the apartment has been custom designed. ‘poi’ is a modular system of drilled panels and shelves; ‘bau’ is a dining table made of a black walnut top held by four brass feet with different folded shapes that enter and cut the wooden top; ‘zag’ is a suspension kitchen lamp made of a bended brass sheet and luminous panels. on the ground floor, there is a big kitchen with doors made of corrugated aluminum sheets. it has been designed by vico magistretti, as well as the lamps fresnel and atollo.


from designboom

이 글을 공유하기

댓글(0)

Designed by JB FACTORY