*류블라냐에 위치한 개인주택 [ OFIS ] house portico in ljubljana

슬로베니아 건축스튜디오, OFIS의 개인주거 프로젝트 입니다. 전면 도로에서 인상적인 장면을 연출하는 주출입구는 지역적 환경을 극복하기 위한 해결책으로 제안되었습니다. 상부로 반층 올라간 주거 내부의 자연채광과 환기를 확보하는 동시에 빈번이 발생하는 홍수에 대한 대비로 계획되었습니다.

주거 내부 구성은 다음과 같습니다. 선큰정원과 여가활동을 지원하는 데크가 위치한 반지하, 여가활동공간.

중정과 테라스가 위치한 1층 공용공간; 거실과 식당 주방이 자리합니다. 마스터침실과 자녀침실이 위치한 2층으로 구성됩니다.

전면 테라스와 주거 내부에 위치한 중정은 주거 깊숙히 자연채광을 유도하는 동시에 원활한 환기를 도와줍니다.


slovenian practice, OFIS architects, has designed ‘house portico‘ for a private client in the city center of ljubljana. the typical houses in the area are characterized by the raised ground level, built to provide flood protection and allow natural light and ventilation permeate basement spaces. at the entrances of these buildings, a portico was typically attached. the concept behind this residential project seeks to follow this typology by creating a raised entrance level and inviting light into all spaces.




project name: ‘house portico’

project location: ljubljana, slovenia

architect: OFIS architects

design team: rok oman, spela videcnik, andrej gregoric, rok gerbec, janez martincic, katharina felix, sérgio silva santos, sabrina cep, tanja veselic, lise chemin, galina baleva, jagoda grzelak, karolina wocial, kyle zook, marta vela, popa vlad andrei, rita dolmány, istván jenei 

structural engineering: IB-TECHNO

mechanical engineering: ISP d.o.o.

electrical engineering: enering d.o.o.

completion year: 2019

photography: tomaz gregoric

the scheme by OFIS creates a raised ground floor which contains the main living spaces. the entrance is articulated by a portico, enclosing a wide staircase to reach the house. the floorplan clearly divides the family program: semi-underground level as leisure opening towards half-lower backyard garden, ground floor as living-dining with terrace, first level as children and top level as parent’s area. the building opens towards the south elevation with tree-covered terraces, creating gardens in front of each room level and gradually achieving a smaller footprint on the roof level.


as the program brief used 40% of the plot site, the concept proposed elevated terrace platforms towards the south and an additional internal glazed atrium in the heart of the building. this internal space functions as a source of natural light and ventilation between the dining and living area, an external summer breakfast place and ends at basement level as an intimate internal courtyard between lower entrance from the parking and the guest room. this internal courtyard also becomes the center, or heart, of the house, providing a stimulating visual connection between spaces, and bringing a touch of nature into the home.



from designboom


이 글을 공유하기

댓글(0)

Designed by JB FACTORY