*미니멀 하우스 [ K2Ld Architects ] Yarrbat Residence

공용공간과 사적공간은 구분은 분명합니다. 3대가 함께 거주하는 공간인만큼 서로의 버퍼를 지킬 수 있는 전이공간들이 필요하고, 이를 공용공간 속에 녹여 풀어 냅니다.

콘크리트의 물성과 목재의 따뜻함이 상반된 조화를 이루는 미니멀 레지던스 입니다.

Yarrbat Avenue in Balwyn is like many streets in Melbourne’s inner eastern suburbs. It is a quiet residential street that reflects no particular historical period, but has fine examples of the various housing styles built throughout the last 100 years. Also, like many streets in Melbourne’s inner eastern suburbs, it is lined with European deciduous trees that map the changes of seasons. The brief from the client sought to exploit the opportunities found on this site from its location. The site is on the side of a hill which has excellent views to the Dandenong Ranges, and it was important to allow the building to capture these distant views, as well as to strategically engage with the established trees lining the streets.


The brief for this home also had the requirement that it be a multi-generational home with the ability for it to provide independent and shared accommodation for the family and their grandparents together.  As such it was important that each person have a sense of space, both shared and private.  Equality of access is provided throughout the home, and there is a spatial allowance for a lift should that be needed in the future.


The house with its confident formal expression is intensely private.  Its windows to the street are narrow, or screened – just sufficient to engage with the immediate surrounding greenery.  The facade openings to the street form part of an animated timber façade where the upper floor is clad in highly durable Australian hardwood – Spotted Gum.  This is part of a simple expression of local raw materials with the solid base of the ground floor clad in local bluestone panels. This subtle animated gesture can also be seen referenced in joinery elements throughout the home.


The homes interiors, while extremely private, are flooded with natural light through strategically placed windows and large skylights. Natural timbers and stone throughout reflect the ever-changing landscape and create a strong connection between the interiors, landscape and architecture. A neutral palette throughout the home allows the framed views of the changing seasons to act as artwork, evolving throughout the years with the home.


from archdaily

댓글(0)

Designed by JB FACTORY