*넬슨 공항 터미널 [ Studio Pacific Architecture ] Nelson Airport Terminal

250x250
반응형

뉴질랜드 넬슨 서측과 타즈만 사이에 위치한 넬슨 공항 터미널은 활주로가 한눈에 보이는 장관을 가진 건축물로 대형 목재 구조물로 구축되어 있다. 교통의 허브인 동시에 비즈니스의 효율적인 동선을 제공하는 터미널 역활을 위해, 넬슨 공항만의 독특한 건축어휘를 발현한다. 로컬 재료를 사용한 지속가능한 건축공간이 그것인데, 조형적인 구조미와 외부의 풍경을 적극적으로 유입시키는 채광창이 인상적이다.

The Nelson Airport Terminal is a new large span timber building overlooking the runway, with a stunning backdrop of Tasman Bay and the Western Ranges in Nelson, New Zealand. The requirement for a new terminal building arose out of the reality that the existing 1975 building no longer met building code requirements or functioned efficiently with the ever-increasing passenger numbers travelling through Nelson.

The brief was for an airport that operated efficiently, both as a transportation hub and a safe and viable business, but also, aspirationally, one that reflected uniqueness to Nelson, connection to the landscape within the building, and extensive use of local materials. Two main strategies have been chosen to deliver on the expectation for an environmentally sustainable design; natural ventilation and the use of a mass timber structure coupled with a resilient seismic structural solution.

Utilisation of these initiatives enables Nelson Airport to differentiate itself and to set a precedent for the sustainable operation of an airport terminal building. The building takes a simple but sophisticated approach to achieve natural ventilation for the main terminal space. The building's plan, height, and roof form are designed to maximise air movement and to utilise the air’s buoyancy when heated to rise up to high-level openings. Low-level windows bring air into the building and the carefully articulated roof is split through the centre of the building, creating clerestory windows that maximise daylight and allow the release of hot air through glazed louvres.

from archdaily

그리드형

댓글(0)

Designed by JB FACTORY