스페인 시골 휴양주택 A Compact Retreat in Rural Formentera Reflects the Island's Humble Lifestyle

250x250
반응형

스페인의 어느 한적한 마을에 주변자연환경으로 부터 분리된 백색건물이 위치합니다.
건물은 의도적으로 남북축을 따라 배치되었습니다. 먼저 북측에는 침실 2개가 배치되며, 중심부에 거실-식당이 자리합니다. 그리고 남측에는 지붕이 있는 포치를 배치합니다. 
이와 같은 배치는 뜨거운 지중해 태양으로 부터 가장 시원한 부위에 침실을 자리하며 광활하게 펼쳐진 전망을 즐길 수 있는 포치를 형성합니다.


Located in Formentera’s countryside, the smallest and most laid-back of Spain’s Balearic island group, this compact holiday house was conceived as a reflection of the island’s low-key vibes, humble lifestyle and rural sensibility. Local architecture practice Marià Castelló drew from the local vernacular heritage and artisanal crafts to create a modern residence that nevertheless is imbued with Formentera’s authentic character.

Surrounded by wheat and oat fields, traditional dry-stone walls and groves of almond and fig trees, far away from the tourist-filled beaches and whitewashed villages, Castelló took advantage of the rural plot’s tranquil location to design a modest retreat in perfect harmony with the natural landscape. Inspired by the island’s vernacular architecture, the house is a low-key affair that is made up by three closely stacked, whitewashed, cubic volumes. The breakdown of the building mass into three parts neatly divides the interior into private, communal and outdoor areas, whilst allowing natural light and air to filter inside, and ensuring for a minimal visual impact.


The house is purposefully orientated along a north-south axis, with the two-bedroom volume on the north, the living-dining-kitchen volume in the middle and the covered porch on the south. As a result of this configuration, the bedrooms enjoy the coolest spot in the house, while the covered porch has the best views as well as functions as a shelter from the hot Mediterranean sun. A concrete platform-cum-patio in the front of the house allows occupants to soak up the sun in the summer, while the bathroom has been cleverly inserted into the liminal space in between the bedroom and living room volumes.

The interior design is underpinned by a muted colour palette of earthy tones and natural materials that echoes the rural landscape outside. Mallorca-style low-depth ceramic vaults in the ceiling and pressed terracotta floor tiles imbue the rooms with soft, warm textures. Terracotta tiles have also been used to design the bespoke headboards for the bedrooms and lattice walls for the bathroom, as well as used in crashed form to make the gravel that surrounds the building volumes and protect their flat roofs. Natural wood, featured in custom-designed built-in furniture, doors and windows complements the terracotta surfaces as do the green ceramic tiles in the bathroom which have been inspired by the local vegetation.

from yatzer

그리드형

댓글(0)

Designed by JB FACTORY