*콘크리트가 표현하는 뮤지엄 [ Wingårdhs ] Liljevalchs+ Museum

반응형

Wingårdhs-Liljevalchs+ Museum
Liljevalchs뮤지엄은 가장 단순한 형태와 최소의 재료로 건축공간의 순수한 본질을 표현하는 작업이다. 노출콘크리트의 바탕은 작품전시를 위해 돋보이지 않는 방법을 선택했다. 대신, 외벽에 일정한 간격으로 박힌, 유리병 바닥같은 원형 유리를 통해 독창적인 건축어휘를 발현한다. 

반응형

The addition to Liljevalchs Konsthall is reserved without cowering. Its posture is that of a discreet aide attending to the existing art gallery. A small, precisely tailored operation. One hundred seventy square meters of glass roof let the whole sky into the building. It’s all rather simple. A square filled with molded skylights. Two meters wide and two meters high. Two straight walls and two leaning. All the way up in the building a thin glass membrane separates inside from outside. Below, the light plays exactly the way we want it.

Liljevalchs+ serves as a complement to the old art gallery, which continues to welcome visitors approaching from the main thoroughfare of Djurgårdsvägen, but our building faces Falkenbergsgatan instead. The differentiation between the two buildings is programmatic as well as visual.

The original entrance, which is well established as fundamental to Liljevalchs and the experience of its architecture, will retain its primacy. Our addition provides more space for exhibitions, a secondary entrance, a museum shop, and the development of the café.

The original building has two levels: a basement with gallery spaces on top. The addition pretends to maintain the same arrangement, but in fact it’s a split-level plan with floors at six different elevations throughout the building.

It is rectangular in form, cast like a great concrete block. Glass artist Ingegerd Råman, who has been working with us on the project, has decorated the façades with crystal clear bottle bottoms, creating a grid of glass.

from archdaily

그리드형

댓글(0)

Designed by JB FACTORY