*트라이앵글 스트럭쳐 하우스 [ john lautner ] sheats goldstein residence

삼각형 형태의 구조체는 골드스테인 레지던스에서
중요한 연결관계를 표현한다.
도시와 자연을 연결하고, 외부 자연환경과 내부 공용공간을
연결하고, 거주자와 도시의 뷰를 연결하여 준다.
중공 슬래브 형식으로 만들어진 지붕은 구조적 기둥 역활을
공간의 양 끝단에 위치시키며 기둥을 불필요하게 만든다.
이것으로 내부 오픈 플랜은 공간의 막힘 없이 확장하며 연계
된다.(거실,주방,식당, 그리고 야외 풀장)
강력한 메타포가 전체 공간을 감싸며 통일감 있는 디자인으로
표출된다.

reviewed by SJ

while in los angeles, designboom had the opportunity to visit john lautner's iconic 'sheats goldstein residence'.
the showing, held on what would have been the late american architect's 100th birthday, was part of the months long
john lautner turns 100 series taking place in LA and michigan.

the dwelling - seen here in its current state with photographs by new york and LA-based artjocks - is one of lautner's
best known works. originally built between 1961 and 1963, the home is now owned by james goldstein, who worked
with lautner for over two decades before his death to restore and renovate the property.


read as an extension of the landscape, the design seeks to seamlessly integrate itself with the lush surroundings,
blurring the boundaries between interior and exterior. built into the sandstone ledge of the hillside, the home is both
cavernous and exposed, opening to accept unsurpassed views over the city and the encircling natural environment.



perhaps the most recognizable element of the home is the coffered roof, which gently projects from the living room
and folds down above the pool. pierced with 750 drinking-glass skylights, the triangular volume mimics the shape of
the terrace and water, its monumental form linking the residence to the city.



the bold and raw skeleton, made from poured-in-place concrete consumes the home in its entirety, juxtaposed only by
glazed walls and rosewood floors. the custom built in furniture - also designed by lautner - uniquely responds to the
orientation and function of each room, positioned to take advantage of the adjacent views. the kitchen, windows, lights,
rugs, and operable functions were also conceived by the architect.



the skyspace, designed by light artist james turrell in collaboration with architect, duncan nicholson,
is an art installation located on a steep slop below the residence. built using the same materials as the main house,
the space features two retractable portals that open to reveal the sky and views of the city.



the openings, which fold away using carbon fiber composite materials, were made by a local aerospace engineer.



thousands of hidden LED's flood the room with vibrant colors that contrast the serene hues of sunrise and sunset. 



a mattress is embedded into the floor beneath the skylight, providing a place to relax and stargaze.




from  designboom

이 글을 공유하기

댓글(0)

Designed by JB FACTORY