*프랑스 요양원-[ Dominique Coulon & associés ] Nursing home

오늘 소개할 곳은 Dominique Coulon & associés에서 완성한 요양원이다. 전체적으로 어두운 이 곳은 매우 하얀색의 텅빈 공간 안으로, 기하학적 모양들이 일련의 소란을 일으키는 듯 텅 비어있는 것처럼 보인다.

거주 공간의 공용 구역은 공원을 관망할 수 있는 넓은 창들과 함께 남쪽에서 들어오는 빛의 에너지의 혜택을 받고 있다.

방들은 각각 20 평방미터이며, 매우 주의를 기울여 설계되었다. 창문과 가구들의 조합은 건물 측면의 두툼함을 느낄 수 있도록 계획되었다. 건물 안에는 서로 다른 3가지 타입의 다양성을 지닌 방들이 있다. 건물은 높은 에너지 성능 기준에 부합하고 있으며 모든 것은 자연 채광과 거주인들의 위엄을 존중하기 위한 생활 공간을 제공하면서도 그 최고의 이점을 위한 자제를 사용하여 마감되었다.

The building completed by Dominique Coulon & associés blends into the sloping landscape of Pont-sur-Yonne. The dark blocks house the 96 rooms; the main entrance is arranged around a courtyard resembling a village square, facing the Yonne valley.

The dark volumes appear hollowed out, with a tumble of geometric shapes folded into these starkly white hollows. There are views of the scenery on all sides; the terraces look towards the river. The common areas of the living spaces are arranged to benefit from the energy of light from the south, with wide openings looking out over the park. 

 


 


92-bed nursing home in Pont-sur-Yonne for dependent elderly people, Pont-sur-Yonne, France
Program: nursign home
Architects: Dominique Coulon & associés
Client: Lamy-Delettrez nursing home
Structural Engineer: Batiserf Ingénierie
Electrical & Mechanical Plumbing Engineer: BET G. Jost
Cost estimator: E3 Economie
Landscaping: Bruno Kubler
Kitchen expert: Ecotral
Cost: 9,304,560 €/H.T
Area: 5,395 sqm
Completion: 2015

Two planted patios provide the building with depth. All traffic routes have natural light, making them ideal for strolling.

They widen with changes of direction, accommodating sitting areas in warm shades of pink and red where ergonomically designed banquettes are conducive to group conversations among the residents. Particular attention has been paid to making the collective areas both fluid and transparent. The dining rooms occupy a central balcony position looking towards the lobby, opening broadly to the south. Sheltered terraces are a further addition to the residents’ quality of life.

The rooms, each measuring 20 square metres, have been very carefully designed. The combination of bay windows and furnishings reinforces the feeling of thickness of the facade.

The diversity of the three types of room is enhanced by the careful attention paid to both colour and solar orientation.

The building is certified to high energy performance standards. The exterior insulation confers good inertia and provides a high level of thermal comfort. In drawing up this project, particular care has been paid to use and functionality.

Everything has been done to use routes, natural light and materials to best advantage, producing living spaces which respect the dignity of their residents.



























from  domusweb


저작자 표시 비영리 변경 금지
신고
이 장소를 Daum지도에서 확인해보세요.
유럽 | 프랑스
도움말 Daum 지도
Designed by CMSFactory.NET