*프랑스 Université Paris-Saclay 자연과학 대학-[ KAAN ARCHITECTEN ] INSTITUT DES SCIENCES MOLÉCULAIRES D’ORSAY

네덜란드 회사 KAAN Architecten은 Université Paris-Saclay(프랑스)의 미래 캠퍼스의 일부인 Institut des Sciences Moléculaires d' Orsay (Université Paris-Sud / CNRS)를 선보였다. 본질적으로 개성이 뛰어나면서도 강하고 우아한 건물은 자연과 과학 연구의 조화된 공존으로 특징지어진다. Institut des Sciences Moléculaires d' Orsay (ISMO)는 최근 KAAN Architecten이 설계한 새로운 건물로 이전했는데, 이 건물은 파리 남서쪽 20km 지점에 있는 사 클레이 고원에 있다.

 

Dutch firm KAAN Architecten presents the new Institut des Sciences Moléculaires d’Orsay (Université Paris-Sud/CNRS), part of the future campus of the Université Paris-Saclay (France). Robust and elegant, while essentially open in character, the building is distinguished by a harmonic coexistence of nature and scientific research.


The Institut des Sciences Moléculaires d’Orsay (ISMO) has recently moved into new premises designed by KAAN Architecten. The building is located on the Plateau de Saclay, 20 km south-west of Paris. Initiated in 2010, and born of the fusion of three research laboratories, this higher institute for molecular physics and physico-chemistry, under the supervision of Université Paris-Sud and CNRS, employees a staff of 170 collaborators. ISMO merges with the Centre de Physique Matière et Rayonnement, grouping physics laboratories, an educational building and a reception centre for international researchers.


The new ISMO building is located within the Paris-Saclay Campus, an urban campus spread over nearly 600 hectares. Dedicated to higher education, research and innovation, this mixed vicinity is accompanied by housing, services and offices. Major names in architecture and urbanism have been involved in the design of this urban campus, and have contributed to making it one of the eight most promising global clusters. The monumental rectangular building of 10.000 square metres designed by KAAN Architecten is a remarkable component in this original architectural development.


A basic design principle has guided the Dutch firm: that ISMO staff should be able to experience their journey to and through the building like a walk in the park and the ancient forest surrounding the building. In fact, the project represents an exemplary integration of an urban-meets-rural layout with the new concrete structure emerging from the forest within an undulating landscape of rolling hills. A broad flight of steps and a ramp wind from Rue André Rivière to a forecourt. Both are paved in concrete tiles, giving the whole ensemble the charm of an Italian palazzo.

The ISMO building is divided into two architecturally expressed realms, intertwined into a single entity. One area contains lasers, spectrometers and other advanced scientific instruments, and the other comprises smart, quiet meeting and office spaces that provide calm working conditions and promote concentration. While the laboratories, which scarcely admit daylight, are situated on the long, north-facing side of the building behind a sleek curtain wall, the southern facade houses the office areas, where sturdily stacked concrete posts and lintels form a pattern of rectangles. The grid stands out for its glazed, niche-like infills, set 80 centimetres deep into the facade. The vast floor-to-ceiling windows offer stunning views of the surrounding landscape. The entrance, situated in the middle of this facade, is made immediately evident by the deviation of pattern and the glazed entryway, which has been lightly brought forward.


from divisare

Designed by CMSFactory.NET