*자연보호 구역의 주변과 조화를 이루는 오피스 건물-[Textured concrete gives rocky appearance to office in a nature reserve by Rink Tilanus]

네덜란드에 위치한 이 거친 콘크리트 외벽의 사무실은, 주변의 자연보호 구역과도 잘 조화를 이룰 수 있도록 설계되었다. 이는 일련의 건설 프로젝트에서 네덜란드 남서부 풍경으로 인한 일종의 피햬를 복구하는 프로젝트인 Tureluur 프로젝트의 초석을 이룬다. 건축가는 최대한 조심스럽게 건물을 설계하기 위해 그 환경에 맞는 도전을 고심하였다.

Rough concrete forms the walls of Levensstrijdweg, an office designed by Rink Tilanus to blend into its nature-reserve setting in Zierikzee, the Netherlands.


Accessed by a boardwalk through puddled fields north of Oosterschelde, the building provides a new regional headquarters for the Dutch society for the preservation of nature, Natuurmonumenten.

It forms the cornerstone of Plan Tureluur, a project to repair damage caused to the landscape in the southwest of the Netherlands from a series of construction projects.

To make the building as unobtrusive as possible, the Rotterdam-based architects designed it to match its setting.


Architects: Max Rink & Niels Tilanus

Client: Natuurmonumenten

Engineers: Richard Fielt, B2CO

Photography is by Matthijs Labadie

"The design was inspired by the character of its natural surroundings: the new nature reserves of Plan Tureluur, the sea-dikes of the Oosterschelde, former agrarian fields and the caissons that were used in the southwest Netherlands in 1953," co-founder Niels Tilanus told Dezeen.

"We didn't just want to add a new building into this nature reserve, but rather place an 'object' that in due time becomes part of its surroundings."

The office is built from a concrete aggregate containing foam glass – a grainy, low-carbon material that offers a distinctive aesthetic quality.

When poured into formwork, the granular aggregate floats to the surface, creating a rough, rock-like texture. This exposed surface gives the building its "natural character".

The textural facades also act as a foothold for lichen and moss, which over time will help the building further blend in with its surroundings.

The added benefit of constructing with this type of concrete is its thermal properties, which negate the need for services like air-conditioning and heating.

"The office behaves differently to the average building due to its great thermal mass," Niels added. "The material offers a unique mix of insulating, construction and physical properties."

The minimal building's only external ornamentation is its stepped facades, including one that guides visitors to the rooftop.

Its interior is also kept simple, with rooms defined by glass walls. It contains four flexible workspaces, a private office for the regional director, and a small central bathroom.


from dezeen

Designed by CMSFactory.NET