*이탈리아 모던 인테리어 [ ANDREA MARCANTE, ADELAIDE TESTA, UDA ] HISTORY REPEATING

The project by Andrea Marcante and Adelaide Testa for the refurbishing of an apartment of about 160 sqm in the center of Turin attempts to construct an identity in an interior that was completely lacking in character, in spite of the impressive 19th-century outer facade, since it had completely lost its distinctive features from the period of the building’s construction: a tabula rasa as a starting point, to rewrite a story in a delicate balance of citations from the past, reinterpreted and in constant evolution.

The small size of the windows facing the street and the different heights of the rooms immediately suggested a reversal of the traditional functional layout with respect to the outside: the living room and kitchen have been placed towards the tree-lined courtyard (where local building regulations permit the enlargement of windows to make glass doors), while the bedrooms and bathrooms have been shifted towards the main facade, with the addition of a loft zone to create a studio and a closet.


On one side, rediscovered dignity for the living area, thanks to the relationship with the outside, the height of the ceilings and the new seminato flooring; on the other, maximum rationalization of space, to bring functional quality to the bedroom-bath zone. The passage between the two dimensions is emphasized by the two-story volume of the kitchen/laundry: a work of architecture inside architecture, from which metal frames extend to create new visual trajectories, but above all to act as tools capable of dividing the perception of spaces for entertaining, food consumption and preparation, without physical barriers that would reduce the space, the light and the view towards the outside.

The division is not only made in terms of the different areas in the plan: the project is also vertically layered through three levels that form different backdrops, as was customary in the past, in order to highlight – starting from below – first the furnishings ordered by the design of the seminato floors, then the system of metal frames that support the lighting fixtures and generate axes of light, and finally the plaster frames arranged on the wall, separating and enhancing the various pastel tones of the surfaces, and on the ceiling, where they echo the positioning of the furnishings below.



from divisare

저작자 표시 비영리 변경 금지
신고
Designed by CMSFactory.NET