*베를린 높은 지붕 주택-[ BARKOW LEIBINGER ARCHITEKTEN ] APARTMENT HOUSE PRENZLAUER BERG

베를린 한적한 마을에 보기 드문 집이 나타났다. 가파른 지붕이 10미터나 올라가 마치 피라미드 큐브 모양을 한 이 대담한 모양의 건물은 다양한 컬러의 벽돌로 지어졌다. 불규칙한 알루미늄 프레임의 창틀이 눈에 띄이는 이 집을 처음에 딱 보면 컨텍스트가 드러나는 최근 유행하는 컨셉의 건물은 아닌 것같아 보인다. 창의적으로 만들어진 규제와 제한들이 디자인 틀로 작용하면서 익숙하면서도 낯선 지금 형태의 건물을 만들어냈다.

 

Tucked away in the inner courtyard of a block in Berlin’s Prenzlauer Berg neighborhood, an unusual residential house has emerged: With it’s steep roof looming some 10 meters above the building — more pyramid than cube — this boldly shaped building is entirely enveloped by a multi-colored brick skin. Irregularly proportioned aluminum-frame windows reference the history of these inner courtyards, often given over to industrial use in this area of the city at the time of the district’s initial development. At first glance, the appearance of the house does not seem to adhere to popular current conceptions of context-driven building expansions. In fact, it is the end result of tight parameters stemming from building regulations and historic preservation conditions. Used creatively as design tools, these restrictions led to a building that seems at the same time both familiar and strange, capable of blending into its surroundings while maintaining a strong independent character.


LOCATION: GERMANY - BERLIN

DESIGNER: BARKOW LEIBINGER ARCHITEKTEN

PROJECT YEAR: 2016

PHOTOS BY SIMON MENGES, LAURIAN GHINITOIU

Within a framework of redensification, two initially conflicting positions needed mediating: the historic preservation office, involved due to the existing heritage protection of the building block ensemble, stipulated that the new building follow the cubature of the initial structure that had been destroyed during the war, in effect reconstructing the original configuration. But this was rejected by the city’s building department due to current setback regulations. The solution was to create a steeply sloped roof with an eave height of only around 7.50 m. With a slope of just under 70°, the roof stretches over three stories up to the building’s upper edge, standing at a height of approx. 18 m, where a roof terrace seems to clip the pyramid’s peak. The resulting volume, resembling the archetypal shape of a house in a child’s drawing, satisfied the prescribed distance requirements between the building and the three neighboring plots.


Just like its predecessor, the almost square-shaped structure stands with its back flush to the firewall of the rear building of the abutting courtyard. A shadow gap, widening significantly from the eaves upwards, underlines the independent nature of the new building.

A brick skin seamlessly covers the cubed volume produced via these limitations — from the vertical exterior walls, over the sloped façade and attic, up to the oor of the roof terrace. The bricks form the outer layer of a double-shelled construction. The exterior shell’s brickwork references Gründerzeit construction methods and the materiality of the front building’s street-side façade, while its color spectrum quotes the tones of the surrounding façades within the courtyard.

This, a Brandenburg brick manufacturer fabricated 20,000 bricks in a range of six different colors: from o -white and yellow to orange-brown, pink, and grey. The bricks bear idiosyncrasies: either deliberately worked on before ring or with incidental traces of production and storage left visible, they cover the walls in an uneven pattern. Executing this unusual treatment on the sloped façades demanded a high degree of precision, applying the bricks via special supports and creating individually molded corner stones for the edges. Finally, the entire surface of the brickwork has been finished with a wash.

Along with the lively fabric of the brick façade, irregularly applied windows help to loosen up the strict geometry of this building that asserts itself as an unmistakably contemporary complement to the ensemble. Where the new construction meets the adjacent buildings, the windows orient themselves according to the sizes and proportions of those of its neighbors, eventually shifting with growing distance into square and horizontal formats. On the third floor, their bottom edge precisely matches the eave height and corresponds with the height of the windowsill. Their wide frames, made of polished anodized aluminum, are recessed flush into the building. Their metallic shimmer, smooth surface and sharp edges providing a perplexing moment in the otherwise traditionally crafted brick façade, replete with intentional irregularities.


The house has two residential units that are organized as multi-level apartments. The lower unit, about 250 sqm, is organized into a ground-level living floor opening onto a private courtyard garden, with bedrooms located on the second floor. The upper apartment, about 200 sqm, consists of four levels: two for living, one for sleeping, and a roof terrace. The common staircase, the internal stairs of the living spaces, and the auxiliary spaces and utility rooms on all floors are compactly condensed towards the rewall.

A unique character is created by this interplay of materials and production methods, the building appearing at the same time handworked and industrial, archaic and modern.


from divisare

저작자 표시 비영리 변경 금지
신고
이 장소를 Daum지도에서 확인해보세요.
유럽 | 독일
도움말 Daum 지도
Designed by CMSFactory.NET